Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Prominenten schrijven brief over pgb

In een brief aan het kabinet en de Tweede Kamer roepen 13 prominenten, waaronder de oud-ministers Els Borst en Maria van der Hoeven op om af te zien van de geplande afschaffing van het persoonsgebonden budget (pgb). Volgens de ondertekenaars worden mensen met een beperking door verlies van het pgb 'teruggeworpen in afhankelijkheid'.
Prominenten schrijven brief over pgb

De auteurs zijn bang dat de zorggarantie voor de huidige ‘budgethouders’ zal verdwijnen wanneer het pgb wordt afgeschaft. Mensen met een beperking kunnen nu nog zelf zorg inkopen voor tijdrovende en speciale begeleiding. Hierdoor kunnen ze een normaal gezinsleven hebben. Door afschaffing van het pgb zullen de huidige budgethouders zich moeten wenden tot reguliere zorgaanbieders, ‘die naar eigen zeggen die zorg niet zonder meer overnemen’, zo staat in de brief. ‘Thuiszorgorganisaties kunnen niet de flexibiliteit bieden in uren en werkzaamheden die voor budgethouders van essentieel belang zijn’.

Verpleeghuizen

Door de geplande maatregelen van het kabinet zullen veel pgb-houders straks opgenomen moeten worden in een verpleeg – of verzorgingstehuis, stellen de auteurs. Hierdoor zullen de kosten van de zorg stijgen, terwijl de maatregelen juist worden genomen om te bezuinigen.

Debat

Vandaag wordt in de Tweede Kamer gedebatteerd over het pgb. Voorafgaand aan het debat is er een protestactie op het Plein in Den Haag. Het Kamerdebat wordt rechtstreeks op een groot scherm uitgezonden. (ANP – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Pgb-ondernemers buitenspel in AWBZ

Demonstratie tegen beperking pgb

Poll: Verdeeldheid over inperking pgb

‘Gemeente wil pgb niet aanbieden’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

5 REACTIES

 1. @Jan Coolen….dat was je met een pgb niet overkomen!!! Dan had je het zelf kunnen regelen. Blijf jij maar geloven dat er nu meer geld voor zorg komt hoor…ik denk dat er nog meer geld verdwijnt naar plekken waar het niet nodig is. Verder erger ik me enorm aan de opmerkingen over mevrouw van der Hoeven. Waarom heeft zijn opeens minder rechten dan mensen die wat minder te besteden hebben? Slaat nergens op!! Iedereen heeft dezelfde rechten in Nederland ongeacht godsdienst, huidskleur of inkomen per maand. Slappe kortzichtige argumentatie wat op puur egoïsme is gebaseerd. Datzelfde egoïsme is volkomen blootgelegd in de discussie rondom PGB. Opeens is 40% van de PGB-houders fraudeur en maakt “onze belastingcenten” te onrechte op. Wat een waanzin, om een PGB te krijgen moet je eerst een heel proces door van onderzoeken, rapportages om een indicatie te krijgen. Een hoop mensen heeft opeens heel veel verstand van het PGB terwijl er is aangetoond dat er juist heel weinig gefraudeerd wordt (minder dan 1%). Het pure heksenjacht door dit leugenachtige kabinet wat bedoeld om nog meer geld te pompen in onrendable zorginstellingen die nooit dat kunnen gaan leveren wat via het PGB wel kan! Voor die mensen die denken dat de zorg nu veel goedkoper wordt en dat je dat straks gaat merken in je zorgpremie……droom lekker verder. Door deze maatregel gaat de zorg de komende tijd nog veel meer onder druk komen en worden de maatregelen die dit kabinet gaat nemen nog veel desastreuzer dan wat er nu al gebeurt! Straks is het gewoon “not done” om nog wat te mankeren in Nederland en kom je volledig uitgerangeerd aan de zijlijn te staan. Wat de PVV eerst deed met buitenlanders wordt nu kabinetbreed ook al op zieken en gehandicapten toegepast, straks zijn de bejaarden aan de beurt, dan de mensen in de bijstand totdat er alleen maar gezonde, normale, hollandse geweldenaars van 65- overblijven. Eens was dit een geweldig land om in te wonen.

 2. Lees alle reacties
 3. Inderdaad, veel pgb-ers die nu thuis hun zorg regelen, zullen dan in een verpleeg/verzorgingshuis moeten wonen. Maar…..dan krijg je een verblijfsindicatie….. en met een verblijfsindicatie krijg je wel PGB…. en dus kun je thuisblijven en zelf je zorg regelen !!! Overigens is degene waar dit voor geldt, met PGB thuis voor de maatschappij véél goedkoper dan in een verpleeg/verzorgingshuis. Mogelijk heeft zo’n persoon dat wel een hoger PGB dan voorheen alleen met functies. Dus wordt zijn/haar PGB ‘duurder’ voor de maatschappij. Het is echt te gek voor woorden. En, Criet: er geldt een eigen bijdrage naar inkomen: grote kans dus dat mw. Van der Hoeven flink bijbetaald, misschien wel meer dan alleen de eigen bijdrage.
  Geef mensen toch de kans om hun eigen leven te leiden zoals ze dat zelf willen.

 4. Ik kwam zelf ook al niet meer bij toen ik zo’n kapitaalkrachtige vrouw over haar man hoorde vertellen!
  Hier moet gewoon paal en perk aan gesteld worden(door de vergoedingen gewoon met inkomensgrens te beheersen)!
  Zij kan financieel zelf wel bijspringen.

 5. Mooie prominenten en verhalen. Van der Hoeven heeft bij haar riante inkomen van rond de 500.000 euro een pgb van 3300 PER MAAND, want mijn demente man moet naar het museum kunnen.
  Mijn gehandicapte vrouw die zelf niks aan haar lichaam kan doen en met heet weer meer dan 12 uur in de rolstoel zit, ELKE DAG, wordt als het niet druk is, EENMAAL PER WEEK GEWASSEN, voor collega patienten in dezelfde situatie is geen tijd om zelfs maar een keer per week naar buiten te gaan. Dat is allemaal gebeurd onder Borst. Twee dingen nu kun je zien hoever de pgb is doorgeslagen en van der hoeven kan beter iets aan de huidige toestanden in de verpleegtehuizen, haar man heeft de hele dag twee hulpen om zich heen Ik ga Ivo, Mark en Geert schrijven dat ze met de pgb op de zeer goede weg zijn, dan komt er geld vrij voor de verpleegtehuizen DROOM MAAR LEKKER DOOR PROMINENTEN. Prominenten weten altijd hoe de gewone man het moet doen, maar zorgen verrek en vaak omgekeerd voor zichzelf als ze in problemen komen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.