Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Protest gehandicapten tegen kabinet

Redacteur KinderopvangTotaal
In Den Haag protesteren chronisch zieken en gehandicapten tegen de bezuinigingen van het kabinet. Volgens berekeningen van het Nibud zullen bijna een miljoen mensen een tegemoetkoming in de zorgkosten verliezen. In een lange stoet togen de demonstranten naar het Malieveld voor de manifestatie “Stop de Stapeling”.
Protest gehandicapten tegen kabinet

Chronisch zieken en gehandicapten met een inkomen tussen modaal en anderhalf keer modaal worden zwaar getroffen door de plannen uit de Miljoenennota. Zij gaan er honderden euro’s meer op achteruit dan de rest van Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van het Nibud, in opdracht van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad.

Tegemoetkomingen

Gehandicapten en chronisch zieken zijn bang dat ze onevenredig hard getroffen worden. Voor het vierde achtereenvolgende jaar krijgen zij te maken met een opeenstapeling van bezuinigingen, zoals op het persoongebonden budget, sociale werkvoorziening en door de invoering van een inkomensgrens voor tegemoetkomingen die gehandicapten jaarlijks krijgen. Vanaf volgend jaar krijgen ze minder huurtoeslag en gaan ook de zorgkosten omhoog.

Daling koopkracht

Een klein miljoen mensen gaat de tegemoetkoming voor chronisch zieken en gehandicapten verliezen, berekende het Nibud. De koopkrachtdaling voor chronisch zieken met inkomens tussen 32.000 en 48.000 bruto kan oplopen tot ruim 1440 euro per jaar, dat is een achteruitgang in inkomen van 4,2 procent. De belangrijkste veroorzaker hiervan is het invoeren van een inkomensgrens voor de tegemoetkomingen die chronisch zieken jaarlijks krijgen. Alleenstaanden en gezinnen met een inkomen van modaal en hoger verliezen alleen hierdoor al tussen de 313 en 521 euro netto op jaarbasis. Als meerdere gezinsleden een tegemoetkoming voor chronisch zieken krijgen, kan dit bedrag nog verdubbelen, aldus de Nibud-berekeningen. (Zorgvisie – Carolien Stam)

Lees ook:

VGN: Spaar gehandicapten bij overheveling

Jorritsma vindt Wmo beter voor gehandicapten

Gehandicapten sluiten zich uit protest op in klooster

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.