Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Psychiaters willen van de indicatiestelling in ggz af

Volgens de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) kunnen de administratieve lasten flink omlaag. “Indicatieorganen zonder meerwaarde moeten worden afgeschaft”, zegt het orgaan op Psy.nl. Het CIZ maar ook Bureau Jeugdzorg kunnen als indicatieorgaan worden afgeschaft.
Psychiaters willen van de indicatiestelling in ggz af

Bestuursvoorzitter van de NVvP Rutger Jan van der Gaag zegt in Psy dat zijn vereniging bezuinigingsplannen steunt die de administratieve druk van allerlei indicatiestellingen zullen verlichten. “Omdat er nu onevenredig veel wordt uitgegeven aan indicatiestellingen, wordt er gekeken of het geld niet direct kan worden besteed aan de zorg voor patiënten. Dat spreekt ons zeer aan.” Als voorbeeld noemt Van der Gaag de indicatiestelling in de jeugdzorg. “De kosten daarvan lopen op tot ongeveer een derde van het totale budget. Al die indicatiesystemen kosten handenvol geld waar gigantisch op bezuinigd kan worden, want het komt geen enkele patiënt ten goede.”

CIZ

Een ander voorbeeld zijn de tijdelijke indicaties van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) voor Awbz-zorg. Van der Graag in Psy: “Als je op je vijfde autistisch bent, dan ben je het op je zevende, negentiende en negentigste ook nog. Het kan best zijn dat de vorm van hulpverlening bijgesteld moet worden, maar op dit moment wordt voor elke verlenging van het persoonsgebonden budget niet alleen gekeken naar wat er nodig is aan ondersteuning, maar moet de patiënt ook door een psychiater worden gezien voor een heroverweging van de diagnostiek. Terwijl ze al regelmatig worden gezien voor een evaluatie van het behandeltraject. Als daar dan weer een administratieve handeling aan vast wordt gekoppeld, denk ik: waar zijn we mee bezig?”

Bureau Jeugdzorg

Daarom kan het CIZ maar ook Bureau Jeugdzorg als indicatieorgaan worden afgeschaft, meent Van der Gaag. “Bureau Jeugdzorg is geschikt voor verplichte zorg en wettelijke ondertoezichtstelling maar niet als het gaat om het vertragende, kostbare en ondoelmatige instrument indicatiestelling. Neem een gezin dat hulp nodig heeft vanwege een trauma en na verwijzing van een huisarts tien behandelsessies volgt bij een ggz-instelling. Dit hele traject is goedkoper dan de indicatiestellingprocedure die maakt dat het gezin uiteindelijk bij een ggz-instelling gezien kan worden. Zo is het middel erger dan de kwaal.”

Toezicht eenvoudiger

Volgens de NVvP kan het toezicht op de zorg eenvoudiger. “Bijvoorbeeld de huisarts die een verwijzing schrijft. Dat is in wezen een indicatiestelling. Als de psychiater of psycholoog vervolgens een goede meting verricht bij de intake en achteraf meet of de behandeling heeft gewerkt, heb je harde cijfers om de effectiviteit van de behandeling te evalueren. Ik denk dat 85 procent van de patiënten op een heel eenvoudige manier in aanmerking kan komen voor behandeling, zonder dat je extra geld aan de indicatiestelling hoeft te besteden. Bij de complexere vijftien procent is het nog vroeg genoeg om te kijken wat de behandelaars voorstellen en dat te toetsen.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

NZa wint geding van psyciaters en psychologen

‘Psychiaters niet weg bij GGZ Delfland’

CIZ wil indicatiestelling versnellen

Directeur Bureau Jeugdzorg Amsterdam treedt af

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.