Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Psychiatrische aandoeningen lijken genetisch sterk op elkaar’

Redacteur Zorg+Welzijn
Psychiatrische aandoeningen zoals depressie, schizofrenie en bipolaire stoornis blijken genetisch sterk op elkaar te lijken. Dat hebben wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam samen met internationale collega’s aangetoond in het tijdschrift Nature Genetics.
‘Psychiatrische aandoeningen lijken genetisch sterk op elkaar’
Foto: ANP Roos Koole

Het is de eerste keer dat wetenschappers laten zien dat bij verschillende psychiatrische stoornissen dezelfde genen een rol lijken te spelen. Deze kennis biedt mogelijkheden voor gerichter onderzoek naar nieuwe behandelmethodes. Danielle Posthuma, hoogleraar aan het Center for Neurogenomics and Cognitive Research van de VU: ‘Blijkbaar hebben psychiatrische aandoeningen een gemeenschappelijke biologische oorzaak. Behandelmethoden die momenteel voor de ene psychiatrische aandoening worden gebruikt, kunnen mogelijk ook werken bij een andere aandoening.’

Genetische informatie

De wetenschappers onderzochten de genetische informatie van ruim 75.000 mensen. Zoals verwacht bleken dezelfde genen een rol te spelen bij mensen met dezelfde psychiatrische aandoening. Maar tot hun verrassing zagen de wetenschappers ook sterke genetische overeenkomsten tussen mensen met verschillende psychiatrische aandoeningen. ‘Genetisch gezien lijken psychiatrische aandoeningen dus meer op elkaar dan gedacht’, zegt hoogleraar Posthuma.

Onbekend

De hoogleraar constateert dat, ondanks de grote impact op patiënten en hun sociale omgeving, er nog veel onbekend is over het ontstaan van psychiatrische aandoeningen. ‘Wanneer we eenmaal weten welke genen een rol spelen in het ontstaan van deze aandoeningen, kunnen we gerichter onderzoek doen om de biologische oorzaken te begrijpen en vervolgens nieuwe behandelmethoden te ontwikkelen.’

Computer

Vanwege de grote hoeveelheid onderzoeksgegevens maakten de wetenschappers gebruik van de rekenkracht van een superkrachtige computer in Nederland: de Genetic Cluster Computer. Deze computer is ontwikkeld door SURFsara, de VU en NWO.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.