Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Psychiatrische kliniek Het Dok vergoedt eigen bijdrage

Forensisch-psychiatrische polikliniek Het Dok gaat met onmiddellijke ingang de eigen bijdrage betalen voor patiënten die zich bij deze instelling aanmelden. Het bestuur van Forensisch Psychiatrisch Centrum de Kijvelanden, waaronder Het Dok valt, vindt het maatschappelijk onaanvaardbaar dat mensen met psychiatrische stoornissen, seksuele problematiek en gedragsproblemen zorg mijden.
Psychiatrische kliniek Het Dok vergoedt eigen bijdrage

Het ministerie van VWS heeft vanaf 1 januari 2012 voor patiënten in de ggz een eigen bijdrage van 200 euro ingevoerd. Het Dok neemt met de betaling van deze eigen bijdrage de drempel weg voor patiënten om zich te laten behandelen voor hun psychiatrische problemen. Het Dok verwacht met deze tijdelijke noodgreep geweld en overlast op straat en binnen gezinnen te voorkomen.

Agressie op straat

De verplichte eigen bijdrage heeft in de afgelopen maanden bij Het Dok geleid tot een enorme teruggang in het aantal aanmeldingen van mensen met complexe psychiatrische stoornissen, seksuele problematiek en/of gedragsproblemen. Zo is er een daling van 68 procent bij verwijzingen na tijdelijke huisverboden (na huiselijk geweld). ‘De gevolgen van niet behandelen zijn ten eerste agressie op straat en in gezinnen, en ten tweede de kosten die politie en justitie moeten maken als de zaak uit de hand loopt’, schrijft Het Dok in een persverklaring. ‘Ook de psychische gevolgen van geweld voor de gezinsleden, die vaak pas veel later ontstaan, zijn een belangrijke reden om ervoor te zorgen dat de noodzakelijke zorg direct geboden kan worden.’

Het Dok

De vergoeding van de eigen bijdrage geldt voor patiënten van de vestigingen van Het Dok in Rotterdam, Dordrecht, Breda en Tilburg. Daaraan is de voorwaarde verbonden dat de patiënt de behandeling afrondt. De kosten van deze maatregel vindt Het Dok beter te verantwoorden dan de gevolgen van het niet behandelen van deze mensen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Zelfdoding om eigen bijdrage ten onrechte gemeld

Interapy geeft eigen bijdrage ggz terug bij ontevredenheid

Fred Teeven twijfelt aan eigen bijdrage ggz

GGZ Friesland betaalt deel eigen bijdrage

3 REACTIES

  1. Verkeerd signaal ! Zowel van Het Dok als van GGZ Friesland vind ik het een verkeerd signaal! A, omdat de regering verantwoordelijk is voor de maatregel en niet wij als behandelaren. B, blijkbaar kan Het Dok en GGZ Friesland ook voor iederen de behandeling voor € 200 minder doen??? Handig signaal voor de komende onderhandelingen.

  2. Lees alle reacties
  3. Ach Rob, eerst 1 en dan 2. Waarschijnlijk is er nu een tijdje rust op het GGZfront met die maatregel van betaling door de Kijvelanden (zouden er meer moeten doen)en gaat de algemene/somatische gezondheidszorg voor de bijl met een eigen bijdrage.

  4. Het bestuur vindt het “maatschappelijk onaanvaardbaar” dat de zorgvraag zo sterk terugloopt dat ze medewerkers moeten ontslaan. Daarom heeft het bestuur uitgerekend dat het bedrijfseconomisch rendabel is om de eigen bijdrage te vergoeden. Als het zo werkt dan kunnen we wachten op een forse verhoging van de eigen bijdrage. En dan ontstaat pas een maatschappelijk onverantwoorde situatie. Dergelijk gedrag is begrijpelijk vanuit het bestuur, maar zou de RvT (als hoeder van het maatschappelijk belang) niet mogen accepteren.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.