Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Psychische stoornis sluit geluk niet uit

Mark van Dorresteijn
Tweederde van de patiënten met een psychische stoornis voelt zich vaak gelukkig. Alcoholmisbruik lijkt het geluk op korte termijn zelfs helemaal niet te schaden. Dat blijkt uit promotieonderzoek Onvolmaakt geluk van psycholoog Ad Bergsma. Hij promoveert vandaag aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Psychische stoornis sluit geluk niet uit

De onderzoeker ondervroeg ruim zevenduizend personen waarvan elfhonderd met psychische stoornis. Van de mensen met stoornis geeft 68,4 procent aan dat zij zich de afgelopen weken vaak gelukkig hebben gevoeld. Ditzelfde geldt voor 89,1 procent van de mensen zonder stoornis. De kansen op ongeluk zijn het grootst voor mensen met een stemmingsstoornis en met een verminderd sociaal en emotioneel functioneren. Opvallend is verder dat mensen met alcoholproblemen zich even gelukkig voelen als mensen zonder problemen.

Herstel

Geluksgevoelens spelen ook een rol bij het herstel van psychische stoornissen, meent de onderzoeker. “Gelukkige gedachten kunnen het verloop van een psychische stoornis veranderen. De mensen die veel gelukkige momenten aangaven, bleken in een later stadium vaker stoornisvrij te zijn.” Dat snellere genezingsproces heeft ook te maken met de aard van de stoornis en demografische kenmerken. In hoeverre deze factoren van invloed zijn op het herstel, kan de onderzoeker niet zeggen. Desondanks zou de behandeling van psychische stoornissen zich meer moeten richten op positieve emoties. Bergsma stelt in Psy dat “een behandelaar vaak probeert depressie of angst te verminderen. Dat is allemaal geweldig, maar positieve emoties die geluk veroorzaken, vormen in dergelijke behandelingen een blinde vlek.” Psychotherapeuten zouden bij de behandeling volgens Bergsma vooral niet uit het oog moeten verliezen waar iemand goed in is. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Proefschrift Onvolmaakt geluk

Lees meer:

Ad Bergsma – proefschrift Onvolmaakt geluk (PDF)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.