Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Psychologische zorg in het basispakket

Een bezoek aan de psycholoog komt volgend jaar in het basispakket van de zorgverzekering. Acht consulten worden vergoed, met een eigen bijdrage van 10 euro per zitting.

Minister Ab Klink (Volksgezondheid) heeft woensdag in een brief aan de Tweede Kamer uiteengezet hoe deze overgang eruit gaat zien. Zorgverzekeraars zaten niet te springen om de wijziging, omdat de invoering van het nieuwe zorgstelsel hen ook al veel hoofdbrekens bezorgde.

Langdurige zorg

De zorg voor patiënten die langer dan een jaar in een ggz-instelling zitten, blijft wel via de AWBZ vergoed. Deze zorg sluit goed aan bij de AWBZ, die is bedoeld voor langdurige, continue zorg. Met de overheveling van de rest van de ggz naar de zorgverzekeringen verwacht Klink dat de verzekeraars de prijzen beter in de hand kunnen houden en meer op de kwaliteit kunnen letten.

Helpende hand

Mochten zorgverzekeraars in de problemen komen doordat de ggz toch duurder uit blijkt te vallen, dan wil Klink ze volgend jaar nog wel de helpende hand toesteken, maar in 2009 is het risico grotendeels voor hen. Mocht blijken dat het geplande budget voor de GGZ volgend jaar overschreden wordt, dan wil de minister alleen maar ingrijpen bij de zorgaanbieders die daarvoor verantwoordelijk zijn. Hij zint dan niet in eerste instantie op een algemene tariefmaatregel.

NZa

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) adviseert minster Klink vandaag om het risico voor de inkoop van eerstelijns psychologische zorg bij de verzekeraars te houden. “Als verzekeraars geen risico zouden dragen haal je voor hen de prikkel weg om goede zorg in te kopen”, zegt Annemiek van der Laan van de NZa. “Dat is voor een goede werking van de markt cruciaal”. De NZa adviseert ook om de eerstelijns psychologische zorg als een vrije beroepsgroep in stand te houden. (ZorgVisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Overhevelen ggz uitgesteld

Wiegel wil overheveling ggz uitstellen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.