Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Pubers kunnen beslissen over orgaandonatie’

Mark van Dorresteijn
Kinderen tussen de twaalf en vijftien jaar willen en kunnen nadenken over orgaandonatie. Driekwart van hen wil hierover zelf een beslissing nemen. Dat blijkt uit onderzoek van Marion Siebelink van het UMC Groningen.
‘Pubers kunnen beslissen over orgaandonatie’

Nagenoeg alle kinderen zijn bekend met orgaandonatie, concludeert Siebelink. Driekwart daarvan wil zelf beslissen over donorschap, 13 procent wil dat de ouders beslissen en de overige kinderen weten het niet. Van de kinderen die zelf willen beslissen, geeft tweederde aan dat zij donor willen worden. Bij volwassenen ligt het percentage op 59 procent.

Ouders vaak onwetend

Siebelink legt uit dat kinderen in het dagelijks leven op veel plekken te maken krijgen met donorschap. “Denk bijvoorbeeld aan de acties op Hyves of Facebook, posters in bushokjes of de donorstand van de gemeentes. Zij horen van verschillende kanten over donorschap. Uit het onderzoek blijkt dat 43 procent thuis over donorschap heeft gehad, terwijl bijna alle kinderen over het onderwerp willen praten. Ouders weten dat echter vaak niet.” Siebelink geeft aan dat ouders met kinderen vanaf circa twaalf jaar prima kunnen praten over orgaandonatie. “De kinderen komen ook met goede argumenten en voeren dilemma’s aan. Een kind vroeg zich bijvoorbeeld af hoe het zat als iemand met levenslange gevangenisstraf een orgaan nodig heeft.”

Bewustwording

Siebelink pleit voor meer bewustwording over orgaandonatie en is voorstander van gepaste informatie voor kinderen en hun ouders. De onderzoeker verklaart dat er momenteel lesmodules draaien op scholen. “Deze informatie kan bijdragen aan een gesprek thuis aan de keukentafel over dit onderwerp. Als de kinderen beter op de hoogte zijn, kunnen zij een overwogen keuze maken over donorschap.” Voor ouders is het ook belangrijk om in een vroeg stadium het onderwerp aan te snijden. “Mochten zij ooit voor de vraag komen te staan als er iets ernstigs met hun kind aan de hand is, dan hebben zij er in ieder geval al rustig over nagedacht en kunnen ze een bewuste keuze maken.”

Donorschap voor kinderen

Ook kleine kinderen kunnen donor worden. De ouders beslissen tot de leeftijd van twaalf jaar. Volgens de Wet op orgaandonatie mogen kinderen vanaf twaalf jaar zich registreren in het donorregister. Tot zestien jaar mogen ouders een positieve beslissing teniet doen, daarna ligt de verantwoordelijkheid bij de kinderen. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

‘Meer donoren door betere communicatie’

Onderzoekers pleiten voor tegemoetkoming donoren

‘Orgaan weghalen voor donor overlijdt’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.