Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Purmerends crisisteam voor ouderen blijkt groot succes

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Woon/zorgorganisatie de Zorgcirkel heeft besloten het FACT-team VVT, een pilot met crisiszorg aan huis, voort te zetten. Het aantal crisisopnamen is sterk verminderd en huisartsen en familie zijn bijzonder tevreden. Zorgcirkel stelt dat de investering van 300.000 euro een maatschappelijke besparing heeft opgeleverd van 2 miljoen euro.
Purmerend Zorgcirkel FACT VVT
© Creatista / Photos.com plus
Premium

In Purmerend bestaat sinds 2019

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    1 REACTIE

    1. Goed initiatief. Er zouden meer van dit soort regionale teams moeten worden georganiseerd.
      Refererend aan ouderenmishandeling verwijs ik naar mijn onderstaande mail.
      Misschien kunnen jullie hier eens aandacht aan besteden en een artikel over schrijven.
      Wijzigingen in de spelregels door verzekeraars, in de niet gecontracteerde zorg, zijn mede een oorzaak waardoor zorggeld niet besteed wordt aan zorg, waardoor zzp´ers in de zorg vrijwillig of gedwongen stoppen met het verlenen van zorg.
      Daarnaast kunnen ouderen onder druk gezet worden om mee te werken aan het verkrijgen van zorg, terwijl dit misschien niet nodig is, omdat de verzekeraars nu uitsluitend aan de verzekerden de gedeclareerde zorg uitbetalen.

      Van: henk bogaard
      Verzonden: donderdag 4 maart 2021 13:32
      Aan: ‘cie.vws@tweedekamer.nl’
      CC: ‘Paul Hager | Zusterindebuurt’
      Onderwerp: zorgverzekeringswet en ouderen mishandeling

      LS,

      Referentie; https://www.npostart.nl/zembla/25-02-2021/BV_101404404
      Is er bekend, dat zorgverzekeraars er mede de oorzaak van zijn, dat ouderen slachtoffer worden van financiële uitbuiting en/of in de financiële problemen geraken?
      Sinds 2019 hebben inmiddels alle zorgverzekeraars een cessieverbod in de polisvoorwaarden van de basisvoorziening opgenomen, wanneer er sprake is van vrije artsenkeuze conform artikel 13 Zorgverzekeringswet. Dit betekent dat verzekerden hun zorgverzekeraar niet meer kunnen vragen om de te vergoeden zorggelden rechtstreeks aan de zorgaanbieder uit te betalen. In de situatie wanneer er sprake is van bijvoorbeeld een tandarts waar de nota’s tientjes tot enkele honderden euro’s bedraagt is dat overwegend geen probleem.
      In de wijkverpleging echter waar overwegend zieke ouderen, waaronder regelmatig (licht) dementerende betrokken zijn, is de zorg intensiever. Hiervoor wordt maandelijks duizenden euro’s gedeclareerd en is een risico voor kwetsbare ouderen. Door dit cessieverbod betalen zorgverzekeraars de bedragen uitsluitend rechtstreeks aan hun verzekerden en de verzekerde moet dan op hun beurt dit bedrag doorbetalen aan de zorgaanbieder. Veel ouderen zijn hiertoe niet zelfstandig in staat. Daartoe moeten zij familieleden, buren of kennissen, toegang verlenen op hun bankrekeningen, waardoor regelmatig publieksgeld, dat voor de betaling aan de zorgverleners bestemd is, verdwijnt. De zieke oudere raakt hierdoor berooid achter. Het geld is weg en de hardwerkende zorgverleners kunnen vaak fluiten naar hun centen. Wij zien dat daardoor zorgverleners, net als de ouderen, ook in de financiële problemen raken en stelselmatig de zorg verlaten.
      Onze dochtermaatschappijen, die actief zijn in de wijkverpleging volgens het principe van vrije artsenkeuze, hebben schrijnende voorbeelden uit de praktijk. Inmiddels zijn er meer incassodossiers dan dat er aan patiënten zorg verleend wordt.
      Indien u geïnteresseerd bent, zijn wij gaarne bereid aanvullende informatie te verstrekken en/of een persoonlijke toelichting te geven hierover.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.