Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

PvdA: belasting omhoog en geen eigen risico

De PvdA wil iedereen 1 procent meer belasting laten betalen om het eigen risico in de zorg volledig af te schaffen. Dat komt in het verkiezingsprogramma van de partij te staan. Een woordvoerder van de partij bevestigt berichtgeving hierover in De Telegraaf.
bezuiniging400fotolia.jpg
Foto: Fotolia400

Volgens Henk Nijboer van de verkiezingsprogrammacommissie is dat een ‘eerlijke en solidaire keuze’. Mensen met een hoog inkomen dragen zo meer bij dan mensen met een laag inkomen en de zorg blijft toegankelijk en betaalbaar voor iedereen, aldus Nijboer. Partijleider Diederik Samsom liet vorige maand al weten het eigen risico helemaal te willen afschaffen. Alleen had hij toen nog geen dekking voor het plan. Het verdwijnen van het eigen risico kost 4,5 miljard euro, blijkt uit berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB).

Kosten
Meer partijen in de Kamer willen van het eigen risico af. Naast de PvdA zijn dat SP, PVV, 50PLUS en GroenLinks. Andere partijen, waaronder het CDA, willen het verlagen. De VVD, de huidige coalitiegenoot van de PvdA voelt echter weinig voor afschaffen van het eigen risico. VVD-Tweede Kamerlid Arno Rutte: ‘Ik snap dat mensen zich zorgen maken over de kosten van de zorg. Die zorgen neem je niet weg door de kosten te verstoppen en een nog hogere rekening te leggen bij hardwerkende mensen die, zonder recht op zorgtoeslag, al heel stevig bijdragen aan de zorgkosten.’ (ANP)

Dossier Zorgkinkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier zorginkoop.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.