Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

PvdA, CDA en SP willen verbod op winstuitkering door zorgverzekeraars

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Zorgpremies moeten niet in de zakken van aandeelhouders van zorgverzekeraars verdwijnen. Zorgverzekeraars zouden nooit meer winst mogen uitkeren aan aandeelhouders of anderen.
Geld_Fotolia_450.jpg
Foto: Fotolia

Dat zeggen regeringspartij PvdA en de oppositiepartijen SP en CDA. Zij willen dat er voorgoed een einde aan komt door het huidige tijdelijke verbod permanent te maken. De drie partijen vinden het niet kunnen dat zorgpremies terecht komen buiten de zorg. De Kamerleden Renske Leijten (SP), Hanke Bruins Slot (CDA) en Lea Bouwmeester (PvdA) stellen dat zorggeld dat overblijft besteed moet worden aan betere zorg of lagere premies.

Zorgpremies voor zorg
Volgens SP, CDA en PvdA druist het uitkeren van winst in tegen de maatschappelijke rol van zorgverzekeraars. ‘We betalen zorgpremies voor goede zorg en niet voor winst voor investeerders. Het vertrouwen in de zorg wordt ernstig geschaad als zorgverzekeraars zorggeld kunnen uitkeren als winst voor investeerders’, aldus Leijten.

Wetsvoorstel voor permanent verbod
Winstuitkering door zorgverzekeraars kan er toe leiden dat aandeelhouders het financiële resultaat van de organisatie boven het belang plaatsen van een goed functionerend zorgstelsel, vrezen de partijen. Zij zien zich genoodzaakt met een wetsvoorstel te komen omdat het huidige verbod in 2018 vervalt. De Kamer steunde eerder al het voorstel van de SP om de winstuitkering voorgoed te verbieden, maar dat is toen niet permanent geregeld.

Lagere premie
Bruins Slot: ‘Als zorgverzekeraars geld overhouden dan moet dit beschikbaar blijven voor de zorg, zodat mensen een lagere premie kunnen betalen of meer zorg krijgen.’ En Bouwmeester benadrukt dat het ‘vergroten van gezondheid, de kwaliteit en samenwerking’ centraal moeten staan. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.