Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

PvdA zeer verontwaardigd over lek CPB-brief

Mark van Dorresteijn
Oppositiepartij PvdA is zeer verontwaardigd dat een boze brief van het ministerie van Economische Zaken aan het Centraal Planbureau (CPB) over de berekeningen van het persoonsgebonden budget (pgb) is uitgelekt.
PvdA zeer verontwaardigd over lek CPB-brief

De PvdA wil snel een debat met minister Maxime Verhagen (Economische Zaken), die over het CPB gaat. “Het CPB wordt tot aan de enkels afgebrand”, aldus PvdA-Tweede Kamerlid Ronald Plasterk. “In De Telegraaf wordt uit de brief geciteerd wat sterk de indruk geeft dat Verhagen zelf de brief aan de krant heeft gegeven. Hier worden normen en waarden flink overschreden.”

Scheidsrechter

Plasterk is boos dat op deze manier de scheidsrechter wordt aangepakt in een discussie die de oppositiepartijen met het kabinet voeren over de precieze gevolgen van de ingrepen bij het pgb.

Inzage

Het CPB rekende de ingrepen door van het kabinet op het pgb waarmee mensen zelf zorg inkopen en concludeerde dat die minder opleveren dan gedacht. Het ministerie van Economische Zaken verwijt het CPB in de vertrouwelijke brief onder meer dat de cijfers niet ter inzage naar het ministerie van VWS zijn gestuurd. Ook worden vraagtekens geplaatst bij het naar buiten komen van de cijfers. Ze werden niet aan de gehele Tweede Kamer gestuurd, maar slechts aan GroenLinks, een van de oppositiepartijen die het CPB hadden verzocht de maatregelen door te rekenen.

Schadelijk

De ChristenUnie erkent dat GroenLinks het rapport ontving en heeft doorgestuurd aan de andere partijen. “Dat had netter gekund. Maar wat nu gebeurt is schadelijk. De onafhankelijke instituten worden in het verdachtenbankje gezet. En dat terwijl het kabinet zelf ook selectief shopt en cijfers uit de doorrekening gebruikt die wel goed uitkomen”, stelt Tweede Kamerlid Esmé Wiegman (CristenUnie).

Onafhankelijkheid

Kamerlid Linda Voortman (GroenLinks) meldt dat de cijfers volgens afspraak naar de andere partijen zijn doorgestuurd. “We mogen niet hopen dat de cijfers anders worden doordat het ministerie ze vooraf heeft ingezien. Het CPB is juist ingeschakeld om onafhankelijke cijfers te krijgen.”

Regeringspartij VVD wil inhoudelijk niet reageren. (ANP – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.