Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties13

PVV achter marktwerking

Mark van Dorresteijn
De PVV heeft zich laten overtuigen van het nut van marktwerking in de curatieve zorg. Dat heeft zorgwoordvoerder Fleur Agema dinsdagavond verklaard tijdens het debat over de begroting van VWS.
PVV achter marktwerking

“We hebben ons laten overtuigen dat we op dit punt om moeten gaan. Wij hebben besloten om ons aan te sluiten bij de vlucht naar voren. Belangrijk is wel dat voldaan wordt aan een aantal voorwaarden zoals afschaffing van de numerus fixus. Het b-segment mag niet worden uitgebreid voordat duidelijker wordt dat de wachtlijsten korter zijn geworden,” aldus Agema. In de plannen van het nieuwe kabinet moet meer doelmatigheid als gevolg van marktwerking uiteindelijk 300 miljoen euro opleveren.

Kritisch

De ommezwaai van de PVV is opmerkelijk omdat de partij lang kritisch was over de marktwerking bij de ziekenhuizen. Agema gaf gisteren geen antwoord op de vraag van PvdA-Kamerlid Eelke van der Veen of de PVV zich achter zijn eerdere motie schaart om het b-segment alleen uit te breiden als er voldoende positieve effecten zijn. De VVD was gisteren kritisch over de mogelijke bureaucratie die optreedt als winstuitkering in de zorg wordt mogelijk gemaakt. Dit kan alleen als zorginstellingen over voldoende eigen vermogen beschikken. VVD-Kamerlid Anne Mulder heeft de minister gevraagd om uitleg. Vandaag antwoorden de bewindslieden. Dan moet ook duidelijk worden of de stop op de verstrekking van nieuwe persoonsgebonden budgetten zal worden opgeheven en of kleinschalige woonvoorzieningen die via pgb’s worden gefinancierd worden ontzien. De Kamer zal voorstellen doen voor een alternatieve dekking. (Zorgvisie – Eric Bassant)

Lees ook:

Kim Putters tegen marktwerking in de zorg

PvdA opent deur naar marktwerking

Klink maakt einde aan marktwerking

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

13 REACTIES

 1. Dat de pvv niet te vertrouwen is wordt nu wel heel duidelijk. Hopelijk begrijpen nu alle stemmers dat ook en gaat het pvv kaarsje heel snel uit. Marktwerking in de zorg is voor niemand goed. Er moet veel meer gekeken worden naar wat we moeten doen en door wie. En we moeten mensen meer stimuleren om zoveel mogelijk zelf te doen.

 2. Lees alle reacties
 3. Hoe het met de marktwerking bij de huishoudelijke zorg is gegaan en nog gaat is onderhand wel bekend. Goedkoop-goedkoper-goedkoopst.
  Of de mensen die de zorg nodig hebben daar echt beter van worden? Dat is voor mij meer een rhetorische vraag, want voor de huishoudelijke zorg beslist de gemeente aan welke organisaties zij de huishoudelijke zorg gunt. Of dat ook de besten zijn weet ik niet. Ik hoor bij mijn cliënten regelmatig klachten. Onlangs heeft in onze krant gestaan dat een bepaalde zorgaanbieder vindt dat er meer moet zijn dan alleen schoonmaken en dat daar de mensen trainingen aangeboden krijgen hoe zij meer voor de cliënten kunnen betekenen. Ik dacht alleen maar dat het wiel weer opnieuw uitgevonden gaat worden.Fijn dat dit allemaal met gemeenschapsgeld gedaan wordt!

 4. Een effect wat niet gemeten wordt : de motivatie van medewerkers in de zorg om zich tot het uiterste in te spannen, daalt met rasse sprongen! Hard werken met steeds minder mensen en dat voor de winst van de bank? Er zijn al zoveel efficiency kortingen geweest dat iedereen zich uitgeperst voelt.Ik zou de argumenten van Agema willen horen waarom zij van standpunt is veranderd.

 5. De harde feiten zijn tot nu toe dat de introductie van marktwerking de kosten opjaagt zonder dat de verzekerden daar evenredig beter van worden. Hogere kosten is meer bezuinigen op de collectieve zorg. Op die manier gaat ook in de zorg het recht van de sterktste gelden.

 6. Als dit echt is doorzet zijn af van dat budget systeem. Ministerie heeft geen idee wat de gevolgen zijn voor de streek ziekehuizen. generieke kortingen moeten verdwijnen.
  Baseer dit gewoon op de harde feiten die gewoon beschikbaar zijn voor een ieder die invloed heeft op beleid.
  Hoe eerder marktwerking hoe beter.

 7. voor de zoveelste keer draait de PVV, met als resultaat een intussen groot aantal dooie mussen voor haar kiezers. juist in de curatieve zorg zijn de mogelijkheden voor echte marktwerking, waarin de afnemer (de patiënt) het voor het zeggen heeft beperkt. enerzijds omdat die vaak geen realistische keuze heeft (bij een ongeluk of een acute situatie ga je gewoon naar het beschikbare ziekenhuis), anderzijds omdat hij niet over alle objectieve informatie kan beschikken en moet afgaan op zijn adviseur (doorgaans de huisarts en de behandelaars).

 8. De Tweede Kamer en vele anderen praten al jaren over de Marktwerking , maar tot op heden is de feitelijke discussie/Debat over de Marktwerking nog steeds niet begonnen. Financiers / Banken /Concerns staan klaar om te investeren in de Gezondheidszorg , maar de grote belemmering is nog steeds het Vrijgeven van de Marktwerking in NL. De Politiek in NL is ook een belemmering om de Zorg vrij te geven.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.