Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

PwC wijst op financieringsrisico Orbis

Orbis Medisch en Zorgconcern loopt een financieel risico van tientallen miljoenen als het concern de gewenste besparing in het businessplan voor 2009 tot 2013 niet kan realiseren. Dat blijkt uit een gevoeligheidsanalyse van accountancykantoor PricewaterhouseCoopers (PwC).
PwC wijst op financieringsrisico Orbis

In de toelichting op de balans van Orbis meldt PwC dat het businessplan uitgaat van een besparing van 32 miljoen euro, met een marge van vijf miljoen minder. Daarnaast gaat Orbis uit van een gemiddelde rentevoet op leningen van zes procent. Zo zal de bedrijfswaarde van de materiële vaste activa gelijk zijn aan de boekwaarde van deze activa. In het door PwC gecontroleerde jaardocument over 2008 hoeft dan geen afwaardering plaats te vinden op vaste activa zoals de gebouwen van het concern. Het accountancykantoor wijst op het belang van deze doelstelling. Als die niet wordt gehaald, dreigt een tekort van tientallen miljoenen.

Gevoeligheidsanalyse

Uit een gevoeligheidsanalyse van PwC blijkt dat er niet veel nodig is om miljoenen verlies te lijden. “Als de structurele besparingen niet vijf maar zeven miljoen euro lager zijn dan de doelstellingen in het businessplan, tegen een gemiddelde rentevoet van 6,5 procent, valt de bedrijfswaarde 34 miljoen euro lager uit dan de boekwaarde.” Dat meldt het kantoor in de toelichting op de balans. Als dit gat tussen boek- en bedrijfswaarde zou ontstaan, moet Orbis volgens PwC in gesprek met de overheid om een mogelijke overgangsregeling te treffen.

Overbruggingskrediet Orbis

In december kreeg Orbis een overbruggingskrediet van 175 miljoen euro tot januari 2011. De lening werd verstrekt door huisbankiers ABN/Amro en Fortis. Om geld te besparen was verder een garantstelling van zeventien miljoen euro nodig. De partijen die voor dit bedrag garant staan zijn: de gemeente Sittard-Geleen, de provincie Limburg, zorgverzekeraar CZ en de medisch specialisten van het eigen ziekenhuis. Op het nieuwe ziekenhuis ligt een schuldenlast van 395 miljoen euro, terwijl Orbis in 2008 een verlies van ruim 23 miljoen leed. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook

Financiering sociaal plan Orbis rond

Orbis verklaart 460 medewerkers boventallig

Orbis start met reorganisatie

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Als Ondernemer moet je risico nemen. Dat is een gegeven in het Bedrijfsleven , ook in de Zorg. In het Bedrijfsleven lenen zij ook honderden Miljoenen van de Banken & de Banken lenen Miljarden van de Staat ( u als Belastingbetaler ! ) wat allemaal kan. Waar hebben we het over ? Businessplannen zijn betrekkelijk , en ter discussie !

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.