Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Raad van State weert groepswoning uit de wijk

Redactie Zorgvisie
Het Dr. Leo Kannerhuis in Oosterbeek mag geen nieuw groepshuis bouwen waar jongeren met een autistische stoornis kunnen leren zelfstandig te wonen. De Raad van State heeft de bezwaren van twee omwonenden gehonoreerd.

Het Dr. Leo Kannerhuis levert zorg aan mensen met een autisme-spectrumstoornis. De zorgorganisatie wil naast het hoofdgebouw in Oosterbeek de organisatie een nieuwe groepswoning voor jongeren van 14 tot 23 jaar bouwen.

Groepshuis niet zelfstandig

De gemeente Renkum, waartoe Oosterbeek behoort, gaf toestemming voor de nieuwbouw omdat de beoogde bouwlocatie een woonbestemming heeft. De bezwaarmakers stellen dat de bestemming zelfstandige bewoning voorschrijft, terwijl daar in de groepswoning geen sprake van zou zijn. De rechtbank in Arnhem gaf ze gelijk, waarna Dr. Leo Kannerhuis en de gemeente in beroep gingen bij de Raad van State.

Verzorgend karakter

Deze raad stelt dat de jongeren weliswaar geen therapie volgen in het huis, maar dat het toch niet om nagenoeg zelfstandige bewoning gaat. De stichting geeft ze hulp en begeleiding om hun te leren zich zelfstandig te redden, dus heeft het groepshuis een overwegend verzorgend karakter.

Kleinere groepen

Het Dr. Leo Kannerhuis wilde twaalf jongeren in het nieuwe huis laten wonen. Daardoor zouden de bestaande woongroepen verkleind kunnen worden, wat voor autistische kinderen beter is. De instelling gaat nu op zoek naar een andere bouwlocatie. (ANP)

Lees ook

Buurt verzet zich tegen gehandicapten

Beilen spant kort geding aan tegen GGZ Drenthe

Verzet tegen komst gehandicapten

Uitspraak Raad van State

Website Leo Kannerstichting

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.