Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Radboud: ‘Er is hier geen crisis’

De sluiting van het kinderhartcentrum eind vorig jaar heeft niets te maken met de problemen die het Radboud drie jaar geleden had op de hartafdeling voor volwassenen, zegt het ziekenhuis.

Het ziekenhuis zegt het kinderhartcentrum op eigen initiatief te hebben gesloten. De verbeteractie is wel een voortvloeisel uit de crisistijd die het UMC St. Radboud in 2006 doormaakte. Toen overleden er op de volwassen hartchirurgie abnormaal veel patiënten, mede vanwege ruzies tussen verschillende specialisten.

Communicatie niet optimaal

Hoogleraar en afdelingshoofd Henry van Swieten benadrukt dat er op de kinderhartchirurgie geen sprake was van onderlinge ruzies en dat er geen calamiteiten hebben plaatsgevonden. “Na het drama op de volwassen hartchirurgie is op de kinderhartchirurgie een dagelijks bestuur gevormd van vijf hoogleraren van alle betrokken specialismen. In dat DB merkten wij dat de uitwisseling van gegevens tussen medisch specialisten en de besluitvorming niet optimaal was.”

Als een speer

Doel van de sluiting was om de kwaliteit van het kinderhartcentrum naar een hoger plan te tillen. In de vijf weken dat het kinderhartcentrum was gesloten, zijn protocollen aangepast en is het onderlinge overleg geïntensiveerd. De resultaten zijn nu al goed merkbaar, zegt Van Swieten: “De kinderen gaan als een speer. Ze knappen sneller op dan vroeger.”

Sterftecijfers

Met de verbeteringen in de werkwijze hoopt het kinderhartcentrum ook het sterftecijfer omlaag te brengen. Die sterftecijfers zijn afkomstig uit een Europese database van alle zestig kinderhartcentra (EACTS). De cijfers zijn niet openbaar, uit angst voor misbruik. Afdelingshoofd Henry van Swieten: “Wij hebben ons sterftecijfer uit de database kunnen destilleren en gezien dat dit overeenkomt met het gemiddelde.” Wat dit gemiddelde is, wil Van Swieten niet zeggen: “Wij zijn vanwege deze interne actie al door de EACTS op onze vingers getikt.” (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Kinderhartcentrum Radboud opereerde weken niet

Inspektie moet ziekenhuizen beter controleren

‘Wij willen onze kwaliteitszorg uitdragen’

Strijder voor de waarheid (interview Pieter van Vollenhoven)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.