Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Radboud-onderzoeker maakt app waarmee ALS-patiënt kan praten

Mario Gibbels
Professor Peter Desain heeft een app ontwikkeld waarmee ALS-patiënten met één schakelaar zinnen kunnen uitwisselen.
Radboud-onderzoeker maakt app waarmee ALS-patiënt kan praten

Chat-by-Click

De app KlikPraat is gebaseerd op een vinding van Desain, Chat-by-Click, waarbij geconverseerd wordt door te klikken op een scherm. De app kent ook een Engelse versie ClickChat, die deze week aan de App Store is toegevoegd.

Voorbeeld

Eenvoud is het sleutelwoord bij de app. Een voorbeeld dat de Radboud Universiteit aandraagt: een vader met ALS wil graag met zijn zoon even napraten over de voetbalwedstrijd Ajax – F.C. Twente. Via de App kiest de vader, die zelf niet meer kan praten door zijn ziekte, de geschreven zin: ‘Wat een slechte wedstrijd zeg!’. De App zorgt ervoor dat deze zin wordt uitgesproken. De zoon reageert weer via KlikPraat en kiest uit ‘Nou dat vind ik niet’, of ‘Ja, vrij waardeloos’, etc. Zo kan er een hele gesproken conversatie toch met enkele klikken plaatsvinden.

Ook andere patiënten

Gebruikers zijn enthousiast, zo blijkt uit tests van de app die ook voor andere patiënten met communicatieproblemen geschikt is. Denk aan patiënten die aan de beademing zijn of afasiepatiënten die problemen hebben met het vinden van woorden en het maken van zinnen.

Via de hersenen

Peter Desain hoopt dat Chat-by-Click op termijn via de hersenen is aan te sturen via een Brain Computer Interface, waarbij je de computer bestuurt middels hersensignalen.

Bron: Radboud Universiteit

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.