Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Radboudumc haalt patiënten uit bed

Redacteur Zorgvisie
De zorg in het ziekenhuis is te veel rond het bed georganiseerd, terwijl het voor veel patiënten juist goed zou zijn om te blijven bewegen. Dat stelt het Radboudumc, dat om dit probleem op te lossen het project Beter uit Bed is gestart.
Uitbed-AdobeStock.jpg
Foto: AdobeStock

Gemiddeld besteedt een patiënt tijdens een ziekenhuisopname 80 procent van de tijd in bed. Volgens het Radboudumc is dit lang niet altijd medisch noodzakelijk en heeft het bovendien nadelige effecten op de hersenen, spieren, het uithoudingsvermogen en het herstel. Dat heeft tot gevolg dat patiënten langer in het ziekenhuis blijven dan nodig en dat ze minder goed hersteld zijn als ze naar huis mogen.

Te veel in bed
Het ziekenhuis constateert dat een groot deel van de zorg ook rond het bed is georganiseerd. ‘Vanuit logistiek oogpunt is dit logisch. Een patiënt in zijn pyjama in bed is gemakkelijk vindbaar. Ook de inrichting en zorg zijn ingericht rondom het bed’, meldt het Radboudumc. Als voorbeeld noemen ze de tv, die boven het bed hangt, het feit dat patiënten eten op bed krijgen, dat de dokters en bezoekers naast het bed komen zitten en dat lichamelijk onderzoek in bed wordt gedaan. Daarbij hebben patiënten en hun naasten en mantelzorgers vaak het idee dat het veilig is om in bed te blijven tijdens het herstel. ‘Patiënten van het Radboudumc gaven in een onderzoek echter aan dat ze hierdoor minder bewegingsvrijheid ervaren en daardoor vaak te weinig bewegen.’

Patiënten uit bed
Daarom is het Radboudumc het project Beter uit Bed gestart, waarbij de zorg anders wordt georganiseerd. Daarbij is eerst het personeel geschoold om patiënten op een veilige manier uit bed en in beweging te krijgen. Ook is het gebruik van katheters en infusen zo veel mogelijk teruggebracht, zodat patiënten daar niet door kunnen worden belemmerd. In plaats van bedden, heeft het ziekenhuis relaxstoelen en infuuspalen met loopsteun gekocht, zodat patiënten kunnen lopen en tussendoor een pauze kunnen nemen. Omdat patiënten de ziekenhuisomgeving niet stimulerend genoeg vonden om te gaan bewegen, heeft het Radboudumc de kleuren en kunst aangepast en de patiënten bij ontvangst een routekaart gegeven zodat ze weten waar ze heen kunnen wandelen. Het project is gestart op de afdeling Cardio-Thoracale Chirurgie en Cardiologie. Volgens het Radboudumc zijn de reacties van patiënten positief en leidt het project er bovendien toe dat ze beter herstellen.

Dossier Innovatie in de zorg
Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. In dit dossier: nieuws, blogs en achtergronden over zorginnovatie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.