Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Radboudumc kiest voor Forcare-platform voor uitwisselen patiëntinformatie

Het Nijmeegse academisch ziekenhuis Radboudumc gaat een platform van Forcare invoeren om patiëntinformatie veilig uit te kunnen wisselen met andere zorgaanbieders in en buiten de regio. Dat laten de twee partijen weten op ICT & Health.
electronischdossierIstock400.jpg
Foto: IStock

Het Nijmeegse universiteitsziekenhuis koos er na een aanbesteding in 2015 voor om Forcare een proof of concept uit te laten voeren om te zien of het IHE XDS-platform van de vendor in staat was om op de gewenste manier uitwisseling van patiëntgegevens te beveiligen. Nu de praktijkproeven volgens het ziekenhuis succesvol zijn afgerond, kan de daadwerkelijke uitrol beginnen. Radboudumc heeft een serie van use cases gedefinieerd, die nu door middel van dit platform kunnen worden gerealiseerd. Thema’s zoals omgang met privacy en de rol van de patiënt staan daarbij centraal.

Epic
Het Radboudumc stelt op ICT & Health voorop te lopen op het gebied van zorg en ict.  Het koos naar eigen zeggen als eerste academisch ziekenhuis in Nederland voor het Amerikaanse Epic als leverancier van een nieuw ziekenhuisinformatiesysteem. Verder worden verschillende e-healthtoepassingen beschikbaar gesteld aan de patiënt en aan medewerkers, die vaak in samenwerking met leveranciers als Philips, Apple en Google ontwikkeld worden.

Ambitie
Het IHE XDS-platform past in de ambitie van het Radboudumc om zoveel mogelijk samen te werken in professionele netwerken. Arthur Govaert, CIO van het Radboudumc: ‘Via deze ‘digitale snelweg’ voor uitwisseling van beeld- en patiëntgegevens tussen onze collega-ziekenhuizen wordt het zorgpad voor de patiënt weer een stukje verbeterd.’

Dossier E-Health
E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Patiënten en cliënten zijn dankzij e-health in staat om regie te nemen over hun gezondheid. Zelfmanagement staat bij zorginstellingen hoog op de agenda. Berichten in het dossier gaan bijvoorbeeld over implementatie en bekostiging, videocontact met thuiszorgmedewerkers, telemonitoring van patiënten met chronische aandoeningen, preventie met behulp van technologie maar ook hoe zorgpersoneel werkt met e-health.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.