Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Raden van toezicht en de financiële sector zoeken nieuwe omgangsvormen

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
Raden van toezicht en financiële stakeholders zijn op zoek naar nieuwe omgangsvormen. Dat beeld komt naar voren op het congres ‘Nieuwe financiële verantwoording’ van Zorgvisie en de NVTZ, toezichthouders in zorg & welzijn.
Foto Congres Nvtz2019

Er is vrijwel geen contact tussen leden van raden van toezicht en financiële stakeholders als banken en externe toezichthouders. Alleen in crisissituaties is er bijvoorbeeld direct contact tussen het Waarborgfonds voor de Zorgsector (WfZ) en een raad van toezicht.  Een snelle peiling  in de zaal vol toezichthouders tijdens het congres van afgelopen donderdag leert dat ongeveer de helft van de aanwezigen niet wordt geïnformeerd over contacten met het WfZ maar dat er wel degelijk behoefte is aan structureel contact  met het Waarborgfonds  en de banken. Directeur Herman Bellers  zoekt nadrukkelijk de dialoog.

Doorontwikkelen

Ook de NZa wil vaker communiceren met leden van een raad van toezicht. ‘Het kader goed bestuur willen we doorontwikkelen. We vinden het prettig als u ons laat weten wat voorbeelden van goed bestuur zijn,’ aldus Karina Raaijmakers, directeur handhaving en toezicht van de NZa.

Zorgorganisaties worden geconfronteerd met veranderingen die zich in een hoog tempo voltrekken. Dit vraagt om competenties die niet altijd aanwezig zijn bij bestuurders en toezichthouders. ‘ Er is een tekort aan managers die kunnen transformeren. Managers moeten niet alleen een visie hebben  op de onderneming maar ook in staat zijn om die visie draagvlak te geven en om die visie te executeren,’ aldus Michel van Schaik, directeur gezondheidszorg bij de Rabobank.  Hij vraagt zich af of de zorgsector in staat is om jong talent aan te trekken.  Ook Chris Zegers, directeur Health Care bij Van Lanschot, signaleert dat de zorg als het gaat om het gebruik van ict zo’n 20 jaar achter loopt bij andere sectoren. Hij ziet als grootste uitdaging hoe zorgprofessionals tot verandering komen terwijl sprake is van grote werkdruk.

Verantwoording

Op het gebied van verantwoording vindt wel degelijk vernieuwing plaats. Zo gebruikt de gemeente Utrecht het structurele overleg met zorgaanbieders als onderdeel van de verantwoording. Daaraan voorafgaand zijn al doelstellingen en financiële kaders afgesproken met de aanbieders die de Wmo uitvoeren, zoals bijvoorbeeld de buurtteam-organisatie van Incluzio. En de JP van den Bent stichting uit Deventer heeft geen begroting, geen ondernemingsraad  en geen voorzitter van de raad van toezicht. Het voorzitterschap rouleert en de rvt-vergaderingen kunnen door iedereen worden bezocht. ‘Gasten zijn welkom. Het wordt een stuk gemakkelijker als je open bent,’ aldus bestuursvoorzitter Ruud Klarenbeek.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.