AMvB en cao VVT laten Wmo-tarieven stijgen

De Algemene Maatregel van Bestuur reële prijs Wmo in 2015 moest een einde maken aan de race-to-the-bottom van de tarieven in de Wmo. Met name de Wmo-tarieven voor huishoudelijke zorg stijgen fors, maar of het genoeg is? Daarop geeft de tweede meetronde van het meerjarige evaluatieonderzoek van adviesbureau Berenschot geen antwoord.
Foto: AdobeStock
RAPPORT

De invoering van de Wmo

Premium

Wilt u dit rapport lezen?

Onze rapportendatabank is alleen beschikbaar voor Zorgvisie compleet-abonnees. Met een Zorgvisie compact (online) of een proefabonnement is de databank niet beschikbaar. Bij uw compleet abonnement krijgt u:


  • Toegang tot alle artikelen
  • Elke maand een Zorgvisie of Zorgvisie tech magazine
  • Toegang tot de 100+ rapporten uit de rapportendatabank

Al abonnee? Log dan in

Rapport informatie

Rapport naam:
Evaluatie AMvB reële prijs Wmo
Sector:
Ouderenzorg
Soort:
Trend
Afkomst:
In opdracht van het ministerie van VWS.
Auteur:
Berenschot
Aantal pagina’s :
64
Verschijningsdatum:
17 februari 2020
Samenvatting:

In opdracht van het Ministerie van VWS voert Berenschot een meerjarig evaluatieonderzoek uit naar de toepassing van de AMvB reële prijs Wmo 2015 door gemeenten. Het primaire doel van de evaluatie is in kaart brengen in hoeverre de AMvB ervoor zorgt dat gemeenten na toepassing rekening houden met de vastgestelde kostprijselementen bij het vaststellen van de tarieven voor Wmo-dienstverlening. Secundair doel van de evaluatie is dat deze voor individuele gemeenten informatie oplevert om de AMvB in de toekomst (beter) toe te passen.

Berenschot wil in kaart brengen en duiden hoe gemeenten (en aanbieders) de regels van de AMvB interpreteren en toepassen. Deze evaluatie heeft echter niet als doel om te komen tot uitspraken over wat reële tarieven zijn voor de verschillende maatwerkvoorzieningen binnen de Wmo 2015. Ook is het geen onderdeel van de evaluatie om uitspraken van de onderzochte gemeenten over het wel of niet gehouden zijn aan de regels van de AMvB bij een recente contractering van aanbieders voor Wmo-maatwerkvoorzieningen, juridisch te toetsen.

In deze rapportage beschrijft Berenschot de uitkomsten van de analyses op de onderzoeksbevindingen die in de tweede meetronde van de meerjarige evaluatie zijn verzameld. Deze meetronde is in overleg met de bestuurlijke en onderzoekstechnische onderzoekscommissie volledig benut om data te verzamelen en te analyseren voor het beantwoorden van de deelvragen. Deze tweede meetronde geeft antwoord op twee deelvragen:

  1. Wat is de prijsontwikkeling voor de Wmo-dienstverlening voor de jaren 2015 t/m 2019?
  2. Wat is de volumeontwikkeling van de ingekochte Wmo-dienstverlening over de jaren 2015 t/m 2019?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.