Besparen van miljoenen: Hoe moeten gemeenten integrale aanpak realiseren?

Elke euro die een gemeente investeert in de begeleiding van mensen met een licht verstandelijke beperking tijdens hun detentie, levert ruim drie euro op. Hierdoor worden miljoenen euro’s bespaard per jaar, blijkt uit de businesscase van de VGN. De businesscase biedt aanbevelingen voor gemeenten om de integrale aanpak te realiseren.
Foto: endopack/iStock.com

De VGN pleit ervoor dat deze aanpak de komende tijd wordt toegepast bij alle gemeenten.

Gemeenten en ondersteuning

Als mensen met een licht verstandelijke beperking in detentie al tijdens hun detentie goed worden begeleid, verloopt de overgang naar de samenleving veel soepeler, blijkt uit de business case. Het onderzoek voor de businesscase vond plaats onder 572 (ex)-gedetineerde mensen met een licht verstandelijke beperking in de regio Rotterdam. Als gemeenten eerder met passende ondersteuning starten, wordt voorkomen dat op een later moment zwaardere zorg nodig is, stelt de VGN. In de nieuwe aanpak is een essentiële rol weggelegd voor de integrale

0
145

Wilt u onbeperkt toegang tot de Zorgvisie Rapporten?

De Zorgvisie rapporten zijn exclusief voor onze Zorgvisie Compleet abonnees. Wilt u ook alle rapporten kunnen lezen? Meld u aan voor een Zorgvisie Compleet abonnement.

Heeft u al een Zorgvisie Compleet abonnement? Log dan hier in

Rapport informatie

Rapport naam:
Maatschappelijke Businesscase
Sector:
Overig
Soort:
Advies
Afkomst:
Dock4& Organisatieadvies in Zorg en Nico Overvest Advies
Auteur:
Eveline Schavemaker, Ewoud Jonker en Nico Overvest
Aantal pagina’s:
52
Verschijningsdatum:
28 november 2018
Samenvatting:

Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) nam het initiatief om een nieuwe integrale aanpak te laten bedenken. Een aanpak die mensen met een LVB ondersteunt om tijdens en na detentie hun basisbehoeften te vervullen, zoals schulden, werk, huisvesting en een pro-sociaal netwerk. Dock4& Organisatieadvies in Zorg (Eveline Schavemaker en Ewoud Jonker) en Nico Overvest Advies (Nico Overvest) hebben in opdracht van Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) een maatschappelijke businesscase opgesteld voor een nieuwe integrale aanpak voor mensen met een licht verstandelijke beperking in detentie. De businesscase biedt aanbevelingen voor gemeenten om de integrale aanpak te realiseren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.