Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Faillissement twee ziekenhuizen had niet zo abrupt gehoeven

Thijs Rösken
Thijs Rösken
In de aanloop naar de ziekenhuisfaillissementen in 2018 zijn er voldoende signalen gegeven die als aankondiging kunnen worden gezien. Maar ze werden niet als urgent gezien. Ook bleven alle partijen toekijken vanuit hun eigen rol. Dat schrijft de Commissie Van Manen in hun onderzoek in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid.
IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad. Foto: ANP ROBIN UTRECHT
IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad. Foto: ANP ROBIN UTRECHT
RAPPORT

De Commissie Van Manen, bestaande

Premium

Wilt u dit rapport lezen?

Onze rapportendatabank is alleen beschikbaar voor Zorgvisie compleet-abonnees. Met een Zorgvisie compact (online) of een proefabonnement is de databank niet beschikbaar. Bij uw compleet abonnement krijgt u:


  • Toegang tot alle artikelen
  • Elke maand een Zorgvisie of Zorgvisie tech magazine
  • Toegang tot de 100+ rapporten uit de rapportendatabank

Al abonnee? Log dan in

Rapport informatie

Rapport naam:
De aangekondigde verrassing
Sector:
Ziekenhuis
Soort:
Onderzoek / Wetenschap
Afkomst:
Commissie Van Manen
Auteur:
Jaap van Manen, Pauline Meurs en Mark van Twist
Aantal pagina’s :
160
Verschijningsdatum:
4 maart 2020
Link naar rapport:
De aangekondigde ondergang
Samenvatting:

Bij de faillissementen van MC Slotervaart en MC IJsselmeerziekenhuizen zijn er voldoende signalen geweest om de financiële problemen te zien aankomen. In die zin was het einde van de ziekenhuizen ‘aangekondigd’. Maar volgens de Commissie Van Manen werd in de signalen niet voldoende urgentie gezien. Zorgbestuurders en zorgverzekeraar gaven de indruk dat het wel goed zou komen en toezichthouders en ministerie interpreteerden de signalen te gemakkelijk. In die zin had iedereen meer kunnen doen, ordelen de onderzoekers. Volgens de Commissie Van Manen kunnen ziekenhuisfaillissementen nog wel voorkomen, maar zou met de juiste voorbereiding en samenwerking de pijn van de sluiting voor patiënten minder hevig kunnen zijn.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.