Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Governancecode Zorg moeilijk toe te passen’

Carina van Aartsen
Carina van Aartsen is redacteur cure bij Zorgvisie. Als aandachtsgebied heeft zij de thema´s: kwaliteit en veiligheid, zorgverzekeraars en financiën.
De Governancecode Zorg uit 2017 is weliswaar genoegzaam bekend, maar bestuurders, toezichthouders en medezeggenschapsorganen weten de code nog onvoldoende te hanteren.  
Foto: Adobestock
RAPPORT

Dat stelt de Innovatie- en

Premium

Wilt u dit rapport lezen?

Onze rapportendatabank is alleen beschikbaar voor Zorgvisie compleet-abonnees. Met een Zorgvisie compact (online) of een proefabonnement is de databank niet beschikbaar. Bij uw compleet abonnement krijgt u:


  • Toegang tot alle artikelen
  • Elke maand een Zorgvisie of Zorgvisie tech magazine
  • Toegang tot de 100+ rapporten uit de rapportendatabank

Al abonnee? Log dan in

Rapport informatie

Rapport naam:
Good governance: een gezamenlijke opgave. Twee jaar ervaring met de nieuwe Governancecode Zorg.
Sector:
Overig
Soort:
Trend
Afkomst:
De Innovatie en Adviescommissie, bestaande uit vertegenwoordigers vanuit de branches, NVTZ, NVZD en cliënten.
Auteur:
IAC startte onder voorzitterschap van prof. dr. E. Hooge, die wegens een andere functie begin 2019 werd opgevolgd door prof. dr. M. Minkman. Overige auteurs: Michiel van Berckel Smit, Thea Heeren, Mark de Jong, José Laheij, Marc van Ooijen, Ria Stegehuis.
Aantal pagina’s :
16
Verschijningsdatum:
9 december 2019
Samenvatting:

Bestuurders, toezichthouders en medezeggenschapsorganen in de zorg gebruiken de Governancecode Zorg nog onvoldoende. Dat is onwenselijk, want de code kan een krachtig instrument zijn om als kader te gebruiken bij nieuwe ontwikkelingen in wet- en regelgeving op het terrein van governance. Bredere bekendheid is daarvoor noodzakelijk en vooral meer toepassingsmogelijkheden. Dat stelt de Innovatie- en Adviescommissie die onderzoek deed naar twee jaar Governancecode in de praktijk. De commissie adviseert om ondersteunende producten te ontwikkelen en de code beter onder de aandacht te brengen bij met name de medezeggenschapsorganen. Ook moet meer duidelijkheid komen over de inrichting van de governance in samenwerkingsverbanden, de verdeling van verantwoordelijkheden en de werking van besluitvorming in dit soort verbanden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.