‘Governancecode Zorg moeilijk toe te passen’

De Governancecode Zorg uit 2017 is weliswaar genoegzaam bekend, maar bestuurders, toezichthouders en medezeggenschapsorganen weten de code nog onvoldoende te hanteren.  
Governancecode Zorg moeilijk toe te passen
Foto: Adobestock
RAPPORT

Dat stelt de Innovatie- en

Premium

Wilt u dit artikel lezen?

U heeft helaas geen geldig abonnement op dit account. Neem een proefabonnement of sluit een abonnement af om dit artikel te kunnen lezen.


  • Onbeperkt alle premium artikelen en rapporten lezen
  • Online de artikelen uit het magazine lezen

Al abonnee? Log dan in

Rapport informatie

Rapport naam:
Good governance: een gezamenlijke opgave. Twee jaar ervaring met de nieuwe Governancecode Zorg.
Sector:
Overig
Soort:
Trend
Afkomst:
De Innovatie en Adviescommissie, bestaande uit vertegenwoordigers vanuit de branches, NVTZ, NVZD en cliënten.
Auteur:
IAC startte onder voorzitterschap van prof. dr. E. Hooge, die wegens een andere functie begin 2019 werd opgevolgd door prof. dr. M. Minkman. Overige auteurs: Michiel van Berckel Smit, Thea Heeren, Mark de Jong, José Laheij, Marc van Ooijen, Ria Stegehuis.
Aantal pagina’s :
16
Verschijningsdatum:
9 december 2019
Samenvatting:

Bestuurders, toezichthouders en medezeggenschapsorganen in de zorg gebruiken de Governancecode Zorg nog onvoldoende. Dat is onwenselijk, want de code kan een krachtig instrument zijn om als kader te gebruiken bij nieuwe ontwikkelingen in wet- en regelgeving op het terrein van governance. Bredere bekendheid is daarvoor noodzakelijk en vooral meer toepassingsmogelijkheden. Dat stelt de Innovatie- en Adviescommissie die onderzoek deed naar twee jaar Governancecode in de praktijk. De commissie adviseert om ondersteunende producten te ontwikkelen en de code beter onder de aandacht te brengen bij met name de medezeggenschapsorganen. Ook moet meer duidelijkheid komen over de inrichting van de governance in samenwerkingsverbanden, de verdeling van verantwoordelijkheden en de werking van besluitvorming in dit soort verbanden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.