Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGJ: Brexit is extra kopzorg bij beschikbaarheid medicijnen

Laura van Elst
Laura van Elst
Redacteur Zorgvisie
De Brexit laat de IGJ niet koud. De inspectie bereidt zich voor op een worst-case scenario. Minister Bruno Bruins is ook gestart met een pakket aan maatregelen als reactie op een eventueel no deal scenario.
Brexit, IGJ, medicijnen, inspectie,
Foto: Fotoknips/stock.adobe.com
RAPPORT

Dat meldt de minister in

Premium

Wilt u dit rapport lezen?

Onze rapportendatabank is alleen beschikbaar voor Zorgvisie compleet-abonnees. Met een Zorgvisie compact (online) of een proefabonnement is de databank niet beschikbaar. Bij uw compleet abonnement krijgt u:


  • Toegang tot alle artikelen
  • Elke maand een Zorgvisie of Zorgvisie tech magazine
  • Toegang tot de 100+ rapporten uit de rapportendatabank

Al abonnee? Log dan in

Rapport informatie

Rapport naam:
Werkplan IGJ 2019
Sector:
Overig
Soort:
Beleid
Afkomst:
Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd
Auteur:
Anoniem
Aantal pagina’s :
36
Link naar rapport:
Werkplan IGJ 2019
Samenvatting:

Met de Brexit op de agenda wordt 2019 een druk jaar voor de IGJ. De voorbereidingen door de inspectie zijn in volle gang in aanloop naar de afscheiding in april 2019. Daarbij neemt de IGJ als uitgangspunt een worst-case scenario: een harde Brexit zonder afspraken.

Notified bodies

In opdracht van de European Medicines Agency (EMA) voert de IGJ inspecties uit op het gebied van medicijnen en medische hulpmiddelen in het buitenland. Voor medische hulpmiddelen geldt dat een groot deel van de hoogrisicohulpmiddelen op de Europese markt komen met certificaat van een Britse notified body, aangewezen instantie.

Door de Brexit willen veel van deze Engelse notified bodies zich in Nederland vestigen. En dat kost de Nederlandse inspectie door het herinspecteren en opnieuw extra werk. Daarnaast zou een harde Brexit als gevolg kunnen hebben dat de Engelse inspectie-autoriteit niet meer meedoet in het Europese netwerk voor inspecties in derde landen. Voor het toezicht op notified bodies geldt dat het Verenigd Koninkrijk niet meer kan deelnemen aan de Joint Assessment Teams van Europese lidstaten die de notified bodies gezamenlijk inspecteren. Daardoor moeten de EU-lidstaten meer werk op hun schouders nemen.

Medicijnen

De IGJ uit verder haar zorgen over de beschikbaarheid van medicijnen. Agendapunt is daarom dat medicijntekorten voorkomen of opgevangen worden met maatregelen.

2019

Naast de Brexit wordt de agenda van de IGJ in 2019 onder meer geregeerd door personeelstekorten in de zorg, de samenwerking met gemeenten in het sociaal domein, het toezicht op e-health en netwerkzorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.