Inspectie worstelt met inbreng ervaringsdeskundige

De IGJ heeft moeite om de input van ervaringsdeskundigen bij het toezicht op de kwaliteit van zorg in verpleeghuizen te verwerken. Dat blijkt uit een Kamerbrief van minister De Jonge van VWS.
verpleeghuizen verpleeghuiszorg oudere
Foto: Adobe Stock / Ingo Bartussek

In de zomer van 2017 zette de inspectie tijdens een pilot in totaal zeven ervaringsdeskundigen in bij het risicotoezicht op twintig verpleeghuizen. Twee ervaringsdeskundigen gingen mee met de inspecteurs tijdens een reguliere inspectie van een verpleeghuis. De ervaringsdeskundigen zijn geworven via Patiëntenfederatie Nederland en geselecteerd op motivatie, vitaliteit en mobiliteit. Zij interviewden bewoners en maakten observaties van de huizen. Van de inspectie kregen ze een ‘semi-gestructureerde thematische focus’ mee. De centrale vraag van de pilot was of de ervaringsdeskundigen een aanvullende blik konden bieden in het toezicht.

Hetzelfde oordeel

Het onderzoeksinstituut Erasmus School of Health Policy and Management (ESHPM) publiceerde

1
1480

Wilt u onbeperkt toegang tot de Zorgvisie Rapporten?

De Zorgvisie rapporten zijn exclusief voor onze Zorgvisie Compleet abonnees. Wilt u ook alle rapporten kunnen lezen? Meld u aan voor een Zorgvisie Compleet abonnement.

Heeft u al een Zorgvisie Compleet abonnement? Log dan hier in

Rapport informatie

Sector:
Verpleeghuiszorg
Soort:
Onderzoek / Wetenschap
Verschijningsdatum:
7 juni 2018

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.