Inzage in patiëntendossiers verloopt meestal vlot

Bijna 8 procent van de Nederlanders vroeg in de afgelopen drie jaar inzage in zijn of haar patiëntendossier. Die kregen ze doorgaans snel en kosteloos, blijkt uit onderzoek van het NIVEL. Een deel van de patiënten wil méér.
Inzage in epd
Foto: stock.adobe .com

Patiënten die hun complete medisch dossier willen bekijken of een kopie wensen te ontvangen, ondervinden daarbij weinig obstakels. Het NIVEL concludeert dat op basis van een enquête onder 1500 leden van het Consumentenpanel Gezondheidszorg – ingevuld door 702 respondenten – en (groeps)interviews met patiënten en professionals. De aanleiding voor het onderzoek waren alarmerende berichten uit 2016. Een meldactie van Patiëntenfederatie Nederland liet toen zien dat 17 procent van de patiënten geen inzage kreeg in het eigen dossier, en dat het dossier in een kwart van de gevallen incompleet was.

Meeste patiëntendossiers waren compleet

De studie van het NIVEL toont een

0
339

Wilt u onbeperkt toegang tot de Zorgvisie Rapporten?

De Zorgvisie rapporten zijn exclusief voor onze Zorgvisie Compleet abonnees. Wilt u ook alle rapporten kunnen lezen? Meld u aan voor een Zorgvisie Compleet abonnement.

Heeft u al een Zorgvisie Compleet abonnement? Log dan hier in

Rapport informatie

Sector:
Array
Soort:
Array

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.