KPMG: Grote stappen te zetten in zorg na coronapiek

De coronacrisis heeft veel impact gehad op de manier waarop de zorg werd georganiseerd in de afgelopen maanden. Consulten bleken opeens vaker buiten het ziekenhuis en digitaal te kunnen. Verder zijn veel behandelingen uitgesteld en soms zullen die niet meer worden ingehaald. KPMG beschrijft welke lessen er geleerd zijn in de coronacrisis. De zorg kan verder innoveren en beter georganiseerd worden, concluderen de auteurs.
KPMG Wie doet het met wie
RAPPORT

Het jaarlijkse rapport Wie doet

Premium

Wilt u dit rapport lezen?

Onze rapportendatabank is alleen beschikbaar voor Zorgvisie compleet-abonnees. Met een Zorgvisie compact (online) of een proefabonnement is de databank niet beschikbaar. Bij uw compleet abonnement krijgt u:


  • Toegang tot alle artikelen
  • Elke maand een Zorgvisie of Zorgvisie tech magazine
  • Toegang tot de 100+ rapporten uit de rapportendatabank

Al abonnee? Log dan in

Rapport informatie

Rapport naam:
Wie doet het met wie: in tijden van crisis
Sector:
Ziekenhuis
Soort:
Trend
Afkomst:
KPMG
Auteur:
Anna van Poucke, Karin Vernooij en Loes Vecht
Aantal pagina’s :
32
Verschijningsdatum:
8 juli 2020
Samenvatting:

Toen het virus in maart Nederland, en specifiek Noord-Brabant, in korte tijd volledig op zijn kop zette, hebben we met elkaar daarentegen wel snel en adequaat gereageerd. Binnen de kortste keren bereikte het kabinet bijvoorbeeld een akkoord over de (vergaande) maatregelen om besmetting zoveel mogelijk te beperken en startten we een landelijk coördinatiepunt voor de verdeling van COVID-19 patiënten over de ziekenhuizen. (…)
Gezien de op dat moment beschikbare (beperkte) kennis van het virus hebben we, naar onze mening, in Nederland goed en vaak zelfs innovatief gereageerd. Dat is iets om trots op te zijn. Nu de eerste extreme piek voorbij is, is het moment aangebroken om met de kennis van nu en de geleerde lessen van de periode te kijken naar de toekomst.(…)
Als de eerste weken met COVID-19 ons iets hebben geleerd, dan is het wel dat eenvoudige oplossingen voor de virusuitbraak niet voorhanden zijn. Helaas. Enkelvoudige interventies zijn niet voldoende om de COVID-19-crisis te bedwingen. Uit onderzoek is inmiddels ook duidelijk dat de komende maanden (of jaren) gekenmerkt kunnen worden door nieuwe uitbraakgolven van het COVID-19-virus. (…)
In de volgende hoofdstukken van deze publicatie beschrijven we twee belangrijke elementen in de komende fase van het COVID-19 tijdperk: 1. Goede strategie om de lockdown te verlaten – De eerste stap is de intelligente lockdown verlaten door middel van een pandemiestrategie om te voorkomen dat we op heel korte termijn nogmaals in een extreme crisissituatie terechtkomen. 2. Effectieve strategie voor de ‘herstel en terugval’-fase. Het is van belang dat we met elkaar de geleerde lessen verzamelen en zorgen dat ons zorgsysteem bij een volgende uitbraak (nog) beter voorbereid is.
Per element gaan we in de volgende hoofdstukken in op de geleerde lessen uit binnen- en buitenland en geven we onze visie op basis van wereldwijde goede voorbeelden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.