KPMG: ‘Samenhang en juiste infrastructuur ontbreekt bij digitalisering zorg’

In Nederland is veel aandacht voor het bevorderen van de digitale communicatie in de zorg. Maar de veelheid en verscheidenheid van programma’s leveren een ingewikkeld geheel op. Zo zijn onder meer de rollen van partijen niet duidelijk, ontbreekt er een masterplan en liggen er standaarden klaar die niet worden geïmplementeerd.
iStock

Dat concludeert onderzoeksbureau KPMG in het rapport Outcome-doelen in kaart. Het rapport werd door minister Bruno Bruins naar de Tweede Kamer gestuurd.

Informatieberaad

In 2014 werd het Informatieberaad opgericht om afspraken, standaarden en voorzieningen te maken en te bewaken voor een duurzaam informatiestelsel in de zorg. Dit is nodig om zorggegevens veilig en betrouwbaar te kunnen delen. Het Informatieberaad is een bestuurlijke samenwerking tussen zorgpartijen en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het beraad formuleerde de zogenoemde ‘outcome-doelen.’ Deze doelstellingen behelzen het vergroten van de medicatieveiligheid, het ontwikkelen van een persoonlijke gezondheidsomgeving, gestandaardiseerde informatie-uitwisseling en het eenmalig vastleggen

0
702

Wilt u onbeperkt toegang tot de Zorgvisie Rapporten?

De Zorgvisie rapporten zijn exclusief voor onze Zorgvisie Compleet abonnees. Wilt u ook alle rapporten kunnen lezen? Meld u aan voor een Zorgvisie Compleet abonnement.

Heeft u al een Zorgvisie Compleet abonnement? Log dan hier in

Rapport informatie

Rapport naam:
Outcome-doelen in kaart
Sector:
Overig
Soort:
Onderzoek / Wetenschap
Afkomst:
KPMG
Auteur:
Leden van het Informatieberaad Zorg
Aantal pagina’s:
80
Verschijningsdatum:
15 oktober 2018
Link naar rapport:
Outcome-doelen in kaart
Samenvatting:

In 2014 werd het Informatieberaad opgericht om afspraken, standaarden en voorzieningen te maken en te bewaken voor een duurzaam informatiestelsel in de zorg. Dit is nodig om zorggegevens veilig en betrouwbaar te kunnen delen. Het Informatieberaad is een bestuurlijke samenwerking tussen zorgpartijen en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en formuleerde de zogenoemde ‘outcome-doelen.’ De doelstellingen behelzen het vergroten van de medicatieveiligheid, het ontwikkelen van een persoonlijke gezondheidsomgeving, gestandaardiseerde informatie-uitwisseling en het eenmalig vastleggen en hergebruik van gegevens. Het realiseren van de outcome-doelen blijkt echter een complexe opgave. Zo zijn onder meer de rollen van partijen niet duidelijk, ontbreekt er een masterplan en liggen er standaarden klaar die niet worden geïmplementeerd.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.