Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kwetsbare ouderen eenzaam door coronamaatregelen

Bert Bukman
Bert Bukman
Veel kwetsbare ouderen leden en lijden nog steeds onder het gebrek aan contact als gevolg van de coronamaatregelen. Sommige ouderen zijn digitaal handiger geworden, maar dat kan fysiek en persoonlijk contact niet vervangen. Dit blijkt uit een kwalitatief onderzoek van het Ben Sajet Centrum.
RAPPORT

Veel kwetsbare ouderen piekeren over

Premium

Wilt u dit rapport lezen?

Onze rapportendatabank is alleen beschikbaar voor Zorgvisie compleet-abonnees. Met een Zorgvisie compact (online) of een proefabonnement is de databank niet beschikbaar. Bij uw compleet abonnement krijgt u:


  • Toegang tot alle artikelen
  • Elke maand een Zorgvisie of Zorgvisie tech magazine
  • Toegang tot de 100+ rapporten uit de rapportendatabank

Al abonnee? Log dan in

Rapport informatie

Rapport naam:
De impact van de coronamaatregelen op kwetsbare ouderen en mantelzorgers
Sector:
Ouderenzorg
Soort:
Onderzoek / Wetenschap
Afkomst:
Ben Sajet centrum in samenwerking met onder meer UvA en Cordaan
Auteur:
Natashe Lemos Dekker, Rose Doolan en anderen
Aantal pagina’s :
12
Verschijningsdatum:
16 juli 2020
Samenvatting:

In deze kwalitatieve studie is de impact van de coronamaatregelen op kwetsbare ouderen en mantelzorgers in kaart gebracht. Gesprekken zijn gehouden met kwetsbare ouderen, mantelzorgers en zorgprofessionals tussen april en juni 2020. Kwetsbare ouderen zijn gemiddeld elke twee weken geïnterviewd om zo hun ervaringen met de veranderende situatie te volgen.

De meeste kwetsbare ouderen die deelnamen aan dit onderzoek hebben zich door het gebrek aan contact zeer eenzaam gevoeld. Zij willen iets betekenen voor een ander en meedoen in de maatschappij. Hoewel verschillende deelnemers digitaal handiger zijn geworden en zo contact konden houden, kan niet iedereen overweg met digitale communicatiemiddelen, en kunnen ze fysiek en persoonlijk contact niet vervangen.

Fysiek persoonlijk contact wordt sterk gemist. Mensen bellen veel en enkele deelnemers maken gebruik van beeldbellen, maar dit wordt niet als een volwaardig alternatief ervaren. Zeker in het geval van dementie is fysiek contact fundamenteel in het onderhouden van een band.

In het contact dat kwetsbare ouderen en mantelzorgers hebben, is bovendien belangrijk dat zij het gevoel krijgen betrokken te zijn bij de maatschappij en hun naasten. Vrijwilligers hebben hier de afgelopen tijd een waardevolle rol in gespeeld.

De aanhoudende onduidelijkheid over wat wel of niet mag, samen met de onzekerheid over de te verwachten duur van de maatregelen, ervaren zowel mantelzorgers als kwetsbare ouderen als heel moeilijk. Ook is er angst dat de versoepeling van maatregelen teruggedraaid zal worden bij een tweede golf besmettingen.

Door een gebrek aan toekomstperspectief is het voor velen moeilijk om plannen te maken en het leven weer op te pakken. Mensen voelen dat hun leven stagneert. Dit draagt bij aan ervaringen van eenzaamheid en onmacht. De autonomie van kwetsbare ouderen komt in het geding, wat hun kwaliteit van leven ernstig belemmert.

Vooral in verpleeghuizen komt naar voren dat er minder ruimte is voor persoonsgerichte en cultuursensitieve zorg. De participatie van mantelzorgers in zorginstellingen, waar jarenlang op is ingezet in beleid en zorgpraktijk, is nagenoeg stil komen te vallen. Er is behoefte aan meer maatwerk, wat mogelijk op gespannen voet staat met de frustratie dat niet iedereen met dezelfde beperkingen te maken heeft en mogelijkheden.

De belangrijkste bevindingen:

  1. Veel deelnemers missen contact met vrienden en familie en voelen zich eenzamer. Zij willen iets betekenen voor een ander, en mee doen in de maatschappij.
  2. Deelnemers weten niet goed wat wel en niet mag. De informatie is vaak moeilijk te begrijpen.
  3. Veel deelnemers zijn digitaal handiger geworden en konden zo contact houden. Toch kan niet iedereen overweg met digitale communicatiemiddelen, en kunnen ze fysiek en persoonlijk contact niet vervangen.
  4. Houvast en dagstructuur zijn voor velen weggevallen doordat vrijwilligers niet meer langskwamen en buurthuizen en dagbesteding gesloten werden.
  5. Veel deelnemers piekeren over hoe de situatie verder zal verlopen, en zijn bang dat de maatregelen weer strenger worden.
  6. Mantelzorgers zijn belangrijk voor de zorg. Zij houden het dagelijks leven draaiend en zien het wanneer problemen dreigen.
  7. Door de versoepelingen van de coronamaatregelen ontstaat grotere ongelijkheid. Veel kwetsbare ouderen kunnen niet deelnemen aan deze versoepeling.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.