Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Meer tijd voor patiënt vermindert barrières in communicatie’

Avatar
Hester Hinloopen
Tijd is een belangrijke factor om barrières voor goede communicatie met mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden weg te nemen, blijkt uit onderzoek van het Nivel. Daarnaast kunnen bewustwording en scholing over gezondheidsvaardigheden de communicatie met deze groep kunnen verbeteren.
RAPPORT

Een op de drie Nederlanders

Premium

Wilt u dit rapport lezen?

Onze rapportendatabank is alleen beschikbaar voor Zorgvisie compleet-abonnees. Met een Zorgvisie compact (online) of een proefabonnement is de databank niet beschikbaar. Bij uw compleet abonnement krijgt u:


  • Toegang tot alle artikelen
  • Elke maand een Zorgvisie of Zorgvisie tech magazine
  • Toegang tot de 100+ rapporten uit de rapportendatabank

Al abonnee? Log dan in

Rapport informatie

Rapport naam:
Communication and shared decision-making with patients with limited health literacy; helpful strategies, barriers and suggestions for improvement reported by hospital-based palliative care providers
Sector:
Ziekenhuis
Soort:
Onderzoek / Wetenschap
Afkomst:
Nivel
Auteur:
Ruud Roodbeen, Astrid Vreke, Gudule Boland, Jany Rademakers, Maria van den Muijsenbergh, Janneke Noordman, Sandra van Dulmen
Aantal pagina’s :
20
Verschijningsdatum:
19 juni 2020
Samenvatting:

Communicatie en shared decision-making (SDM) zijn belangrijk voor patiëntgerichte zorg. Palliatieve ziekenhuiszorg voor patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden (in de studie aangeduid als ‘limited health literacy’ (LHL)) vraagt een bepaalde manier van communiceren. De emoties en kwetsbare positie van deze patiënten beïnvloeden de capaciteiten om de gezondheidsvaardigheden verder te ontwikkelen.

In deze studie zijn zorgaanbieders geïnterviewd en gevraagd naar hun strategieën, drempels en suggesties als het gaat om het bieden van palliatieve zorg aan patiënten met gebrekkige gezondheidsvaardigheden.

Methodologie

In 2018 is er een kwalitatief onderzoek (interviews) gedaan in 4 Nederlandse ziekenhuizen met 17 zorgprofessionals, 11 artsen en 6 verpleegsters. De transcripten zijn vervolgens geanalyseerd met behulp van een thematische analyse.

Resultaten

Over het algemeen herkenden zorgmedewerkers het concept beperkte kennis/geletterdheid, maar ze relateerden deze niet eerder aan gezondheid. Het concept ‘gezondheidsvaardigheden’ was voor veel geïnterviewden nieuw. Daarnaast waren sommige zorgprofessionals een voorstander van SDM, en vonden anderen het onhaalbaar in de praktijk.

De interviews waarin gesproken werd over strategieën, drempels en suggesties, leverden vijf centrale thema’s op: 1. Timemanagement, 2. Communicatievaardigheden van de zorgprofessional, 3. Maatwerk in de informatieoverdracht, 3. Eigenschappen van patiënten en verwanten, en 5. De context van medische informatie.

Conclusies

Volgens de zorgprofessionals kan goede communicatie met de patiënten de belangrijkste drempels wegnemen die in de studie naar voren kwamen. Vervolgonderzoek zou zich daarom moeten richten op hoe je dit kunt organiseren, en zou het daadwerkelijke effect van meer tijdbesteding aan betere communicatie en SDM moeten onderzoeken. Daarnaast zou er meer bewustzijn gecreëerd moeten worden voor gebrekkige gezondheidsvaardigheden in het algemeen.

Deze studie biedt inzicht in de perspectieven van zorgprofessionals en doet aanbevelingen voor vervolgonderzoek naar effectieve communicatie, SDM en gezondheidsvaardigheden in palliatieve ziekenhuiszorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.