Mensen met verstandelijke beperking waarderen hun woning

De meeste mensen met een verstandelijke beperking zijn tevreden over hun woning. Een kwart van de mensen heeft niet zelf gekozen waar ze wonen. Dat blijkt uit het onderzoek Mijn eigen stekkie van het NIVEL.
Foto: lolostock/Getty Images/iStock

Het NIVEL interviewde 441 mensen met een lichte of matige verstandelijke beperking. Van hen woont 86 procent in een gewone woonwijk en 14 procent op een instellingsterrein. Een ruime meerderheid (81 procent) vindt de eigen woning ‘heel erg fijn’. Zo’n 15 procent ervaart zowel plus- als minpunten en 4 procent is ontevreden.

Keuzevrijheid over wonen

Driekwart van de geïnterviewden heeft zelf gekozen waar ze wonen, hetzij in overleg met familie of begeleiders of zelfstandig. Mensen die zelf (mee)beslissen waar en met wie ze wonen, zijn vaker tevreden over hun woning en al hun huisgenoten. Een kwart heeft niet kunnen kiezen.

0
301

Wilt u onbeperkt toegang tot de Zorgvisie Rapporten?

De Zorgvisie rapporten zijn exclusief voor onze Zorgvisie Compleet abonnees. Wilt u ook alle rapporten kunnen lezen? Meld u aan voor een Zorgvisie Compleet abonnement.

Heeft u al een Zorgvisie Compleet abonnement? Log dan hier in

Rapport informatie

Sector:
Array
Soort:
Array

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.