Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Helft van zorgverleners denkt pensioen niet te halen

Redacteur Zorgvisie
De aantrekkelijkheid van het werken in de zorg staat onder druk. Om het vak aanlokkelijk te houden zou er meer personeel, meer gelijkwaardigheid en waardering moeten zijn. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel onder deelnemers aan het Panel Verpleging & Verzorging.
zorgverleners
Foto: Ivy Sangers

Tevens meldt Nivel dat minder werkdruk en minder administratieve taken en regels het werken in de zorg aantrekkelijker maken. Het onderzoek is uitgevoerd onder 1573 verpleegkundigen, verzorgenden, begeleiders en praktijkondersteuners uit het Panel Verpleging & Verzorging.

Pensioen

Het percentage zorgverleners dat verwacht het werk niet tot hun pensioen vol te kunnen houden is gestegen van 40 procent in 2013 tot 52 procent in 2017. Nivel-onderzoeker Anke de Veer laat weten dat de toename waarschijnlijk te maken heeft met het ophogen van de pensioengerechtigde leeftijd. ‘Daarnaast zien we dat zorgverleners de laatste jaren steeds meer werkdruk ervaren.’ Uit het onderzoek blijkt dat 53 procent van de zorgverleners het werk als druk ervaart, en ruim 18 procent het werk als te druk bestempeld. Dit laatste is ongeveer een verdubbeling ten opzichte van 2011. ‘Om in de toekomst voldoende personeel te hebben, moeten werkdrukmaatregelen topprioriteit krijgen’, aldus De Veer.

Administratie

Zorgverleners laten weten het minst tevreden te zijn over de hoeveelheid tijd die zij kwijt zijn aan administratief werk. Slechts 24 procent vindt dat die hoeveelheid redelijk is en niet ten koste gaat van de zorg aan cliënten. Dat de zorg voor cliënten hieronder mogelijk lijdt, is te zien in de dalende tevredenheid van zorgverleners over de kwaliteit van zorg. Een groot percentage zorgverleners wenst dan ook minder administratie en meer zelfstandigheid.

Betrokkenheid en waardering

Naast verlaging van de werkdruk, minder administratie en meer zelfstandigheid wenst 75 procent van zorgverleners meer gelijkwaardigheid tussen top en uitvoerenden. 17 procent voelt zich niet of nauwelijks betrokken bij de organisatie.

Tevens vindt ruim driekwart van de zorgverleners dat zij door de directie op de hoogte worden gehouden van belangrijke beleidsbeslissingen in hun organisatie, echter de helft van de zorgverleners vindt dat de top van hun organisatie niet of nauwelijks op de hoogte is van hun problemen. De meeste waardering ervaren zorgverleners vanuit cliënten – 96 procent ervaart voldoende of sterke waardering.

Leidinggeven en zelfsturing

Ruim 40 procent van de zorgverleners wenst meer ondersteuning vanuit de leiding. Vergeleken met afgelopen jaren neemt de tevredenheid met de manier van leidinggeven gestaag af. Zorgverleners geven steeds vaker aan dat meer zelfsturing het werk aantrekkelijker zal maken – dit terwijl zij wel meer zelfstandigheid wensen. Zelfsturing en zelfstandigheid gaat dus niet hand in hand samen, blijkt uit het onderzoek. Voor meer ervaren zelfstandigheid zal breder gekeken moeten worden naar oplossingsrichtingen dan louter werken met zelfsturende teams.

Tevredenheid

Desalniettemin geeft negen op de tien zorgverleners aan het werk inhoudelijk leuk te vinden en bijna een even grote groep gaat over het algemeen met plezier naar het werk. Het meest tevreden zijn zorgverleners over de contacten met patiënten en collega’s.

Rapport informatie

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.