NZa: ‘Meer duidelijkheid nodig over de vergoeding van niet-gecontracteerde zorg’

De niet-gecontracteerde zorg in de ggz en de wijkverpleging neemt toe. De NZa vindt het daarom belangrijk dat er meer duidelijkheid komt over de vergoeding van de niet-gecontracteerde zorg. ‘Wij verwachten dat de zorgverzekeraars zich hiertoe maximaal inspannen. Als dit niet leidt tot gewenste duidelijkheid, kan aanvullende wetgeving noodzakelijk zijn’, aldus de NZa.
vng ondermijnt hoofdlijnenakkoord ggz
foto: iStock

Jaarlijks brengt de NZa de Monitor Zorgverzekeringen uit, waarin de toezichthouder ingaat op nieuwe ontwikkelingen en de sector aandachtspunten meegeeft voor de toekomst.

Toename niet-gecontracteerde zorg

De afspraken die zorgverzekeraars en zorgaanbieders maken op het moment van contracteren zijn van belang om de zorg betaalbaar te houden en de kwaliteit te verbeteren. ‘Om die reden vinden we het belangrijk dat contracteren voor zowel zorgaanbieders en zorgverzekeraars loont, zodat de aantrekkelijkheid ervan toeneemt’, aldus de NZa in de Monitor Zorgverzekeringen. Tevens lopen er op dit moment een aantal juridische procedures over ongecontracteerde zorg, ook over cessieverboden en machtigingsvereisten. ‘We zien dat

0
341

Wilt u onbeperkt toegang tot de Zorgvisie Rapporten?

De Zorgvisie rapporten zijn exclusief voor onze Zorgvisie Compleet abonnees. Wilt u ook alle rapporten kunnen lezen? Meld u aan voor een Zorgvisie Compleet abonnement.

Heeft u al een Zorgvisie Compleet abonnement? Log dan hier in

Rapport informatie

Rapport naam:
Monitor Zorgverzekeringen 2018
Sector:
Zorgverzekeraars
Soort:
Onderzoek / Wetenschap
Afkomst:
NZa
Auteur:
Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)
Aantal pagina’s:
40
Verschijningsdatum:
5 november 2018
Samenvatting:

Omdat de niet-gecontracteerde zorg in de ggz en de wijkverpleging toeneemt, vindt de NZa het belangrijk dat er meer duidelijkheid komt over de vergoeding van niet-gecontracteerde zorg. Het kabinet heeft aangegeven dat zij gaat onderzoeken op welke wijze het onderscheid tussen gecontracteerde en niet-gecontracteerde zorg verhelderd kan worden. De minister van VWS heeft aangegeven dat het kabinet in het najaar van 2018 haar maatregelen naar de Kamer zal sturen. Tevens staat er in de Monitor Zorgverzekeringen dat het haast onvermijdelijk is dat de premies komende jaren flink omhoog gaan. Dit komt omdat de gemiddelde solvabiliteit is afgenomen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.