Ouders twijfelen aan voortbestaan wooninitiatieven

Ouderinitiatieven voor jongvolwassenen met een beperking hebben het financieel steeds moeilijker. Ouders betwijfelen zelfs of hun woonvorm over enkele jaren nog bestaat. Dat staat in het rapport Net als thuis van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).
Foto: M.Dörr & M.Frommherz/stock.adobe.com

Naar schatting enkele honderden jongvolwassenen met een beperking wonen in kleinschalige ouderinitiatieven. Hun ouders kopen de zorg deels collectief in, meestal met persoonsgebonden budgetten (pgb’s). De financiële basis voor deze woongroepen is echter wankel sinds de AWBZ is vervangen door de Wet langdurige zorg (Wlz) en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dat geldt het sterkst voor jongeren die nu onder de Wmo vallen. Door lagere indicaties en tarieven zijn sommigen twee derde van hun pgb kwijtgeraakt. Bovendien betalen veel gemeenten geen wooninitiatieventoeslag voor gedeelde kostenposten, zoals brandveiligheid. Ook in de Wlz zijn de pgb-tarieven verlaagd.

Gestapelde bezuinigingen

Naast een aanzienlijk

0
674

Wilt u onbeperkt toegang tot de Zorgvisie Rapporten?

De Zorgvisie rapporten zijn exclusief voor onze Zorgvisie Compleet abonnees. Wilt u ook alle rapporten kunnen lezen? Meld u aan voor een Zorgvisie Compleet abonnement.

Heeft u al een Zorgvisie Compleet abonnement? Log dan hier in

Rapport informatie

Sector:
Array
Soort:
Array

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.