Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Patiëntveiligheid was ondergeschikt bij faillissement MC-ziekenhuizen

Bart Kiers
Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De patiëntveiligheid was ondergeschikt bij het chaotische faillissement van de MC-ziekenhuizen. Partijen lieten zich leiden door eigenbelang en vertoonden strategisch gedrag. De Onderzoeksraad voor Veiligheid adviseert om de zorgplicht en het faillissementsrecht aan te passen.
slotervaart
RAPPORT

Het faillissement van MC Slotervaart

Premium

Wilt u dit rapport lezen?

Onze rapportendatabank is alleen beschikbaar voor Zorgvisie compleet-abonnees. Met een Zorgvisie compact (online) of een proefabonnement is de databank niet beschikbaar. Bij uw compleet abonnement krijgt u:


  • Toegang tot alle artikelen
  • Elke maand een Zorgvisie of Zorgvisie tech magazine
  • Toegang tot de 100+ rapporten uit de rapportendatabank

Al abonnee? Log dan in

Rapport informatie

Rapport naam:
Faillissement MC Slotervaart en MC IJsselmeerziekenhuizen – risico’s voor de patiëntveiligheid
Sector:
Ziekenhuis
Soort:
Onderzoek / Wetenschap
Afkomst:
Onderzoeksraad voor Veiligheid
Auteur:
Jeroen Dijsselbloem
Aantal pagina’s :
132
Verschijningsdatum:
19 december 2019
Link naar rapport:
Samenvatting:

Het rapport bevat een aantal opvallende bijlagen. Bijlage A bevat 27 pagina’s aan voorstellen van correcties op de tekst die de Onderzoeksraad niet heeft overgenomen. Bij elke voorstel staat wie dat waarom doet en waarom de Raad dat het voorstel niet overneemt. Het maakt duidelijk dat er achter de schermen veel onenigheid is geweest over de tekst. Van de lijst met 146 niet overgenomen correcties zijn er 58 afkomstig van de curatoren van het IJsselmeerziekenhuis, 52 van Zilveren Kruis, 21 afkomstig van de MC Groep, 9 van de NZa, 1 van de IGJ en 1 van de curatoren van het Slotervaart.

Bijlage E geeft een gedetailleerde reconstructie van de aanloop naar het faillissement. Er is veel aandacht voor de rol van Zilveren Kruis, de bestuurders en aandeelhouders van de MC-ziekenhuizen, de NZa, maar nauwelijks voor de rol van het ministerie van VWS. Daarover staat wel meer in het rapport zelf. In hoofdstuk 4.4 gaat de Raad uitgebreid in op de te beperkte vatting van hun eigen rol van VWS, de NZa en Zilveren Kruis.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.