Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

SCP: ‘Houd rekening met mantelzorgers bij tweede coronagolf’

Avatar
Hester Hinloopen
Bij een mogelijke tweede coronagolf dient er rekening te worden gehouden met mantelzorgers, zo luidt het advies van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). Wanneer bijvoorbeeld de dagbesteding of thuiszorg wordt stopgezet, neemt de kans op overbelasting van mantelzorgers toe.
Gemeenten mantelzorgers respijtzorg
Het Sociaal en Cultureel Planbureau adviseert om bij een mogelijke tweede coronagolf extra aandacht te hebben voor mantelzorgers.
RAPPORT

Het SCP doet de oproep

Premium

Wilt u dit rapport lezen?

Onze rapportendatabank is alleen beschikbaar voor Zorgvisie compleet-abonnees. Met een Zorgvisie compact (online) of een proefabonnement is de databank niet beschikbaar. Bij uw compleet abonnement krijgt u:


  • Toegang tot alle artikelen
  • Elke maand een Zorgvisie of Zorgvisie tech magazine
  • Toegang tot de 100+ rapporten uit de rapportendatabank

Al abonnee? Log dan in

Rapport informatie

Rapport naam:
Beleidssignalement maatschappelijke gevolgen coronamaatregelen mantelzorgers
Sector:
Overig
Soort:
Beleid
Afkomst:
Sociaal en Cultureel Planbureau
Auteur:
Alice de Boer, Renske Hoefman, Mirjam de Klerk, Inger Plaisier, Simone de Roos
Aantal pagina’s :
14
Verschijningsdatum:
14 juli 2020
Samenvatting:

De afgelopen maanden waren er in Nederland tal van maatregelen ter bestrijding van de corona- epidemie, oftewel het indammen van het coronavirus, van kracht. De maatregelen raakten (bijna) alle burgers in de samenleving. Ook op dit moment gelden er nog beperkingen omtrent samenkomsten, afstand houden en bepaalde activiteiten.

Het brede maatschappelijke terrein

De gevolgen van de maatregelen beperken zich niet tot de volksgezondheid, maar spelen zich ook af op het terrein van de economie en het maatschappelijk leven. Dit roept de vraag op naar kennis over deze mogelijke brede maatschappelijke gevolgen voor het publieke, politieke en beleidsmatige debat.

Balans tussen urgentie en volledigheid

Deze notitie is gebaseerd op eerder verricht SCP-onderzoek, daar waar mogelijk aangevuld met beschikbare kennis uit de literatuur. Uiteraard valt over de positie van mantelzorgers veel meer te zeggen dan op de korte termijn mogelijk was. Wij pogen een balans te vinden tussen de grote urgentie van de kennisvraag en de volledigheid van de beantwoording daarvan. Het SCP wil met deze notitie bijdragen aan een integrale blik op het dagelijks leven van burgers en het inzicht daaromtrent in de besluitvorming.

Drie groepen mantelzorgers

In deze notitie gaan we in op de gevolgen van de coronacrisis voor mantelzorgers in het algemeen en zoomen we in op drie groepen mantelzorgers: mantelzorgers van oude ouders of anderen die zelfstandig wonen, mantelzorgers van huisgenoten en mantelzorgers van mensen die in een zorginstelling verblijven.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.