SCP noemt toename zorgvraag verstandelijk beperkten ‘opmerkelijk’

Het Sociaal en Cultureel Planbureau bestempelt de sterke toename in de vraag naar zorg voor mensen met een verstandelijke beperking in Nederland als ‘opmerkelijk’. Er zou geen sprake zijn van een algemene demografische ontwikkeling die de toename zou kunnen verklaren. Nederland is echter niet het enige land waar de zorgvraag van verstandelijk beperkten stijgt.
verstandelijk beperkten

In Nederland is er in de afgelopen decennia een sterke toename geweest in de vraag naar zorg en ondersteuning voor mensen met een verstandelijke beperking. Zo groeide in Nederland in het eerste decennium van dit millennium de vraag naar VG-zorg met 6 procent per jaar. Recenter, tussen 2012 en 2016, vertoont de vraag naar de intensievere vormen van zorg voor verstandelijk beperkten een jaarlijkse toename van 7 procent.

Het SCP is nagegaan of in andere landen zo’n groei ook zichtbaar is en heeft Nederland vergeleken met regio’s van Engeland, Vlaanderen en Ontario. Wat blijkt is dat in Vlaanderen en Ontario

1
750

Wilt u onbeperkt toegang tot de Zorgvisie Rapporten?

De Zorgvisie rapporten zijn exclusief voor onze Zorgvisie Compleet abonnees. Wilt u ook alle rapporten kunnen lezen? Meld u aan voor een Zorgvisie Compleet abonnement.

Heeft u al een Zorgvisie Compleet abonnement? Log dan hier in

Rapport informatie

Sector:
Array
Soort:
Array

1 REACTIE

  1. De toegenomen zorgvraag is wellicht ook het gevolg van het feit dat veel verstandelijk beperkten zonder enige vorm van professionele zorg hun gehele leven in de familiesfeer zijn opgevangen en dat door het wegvallen van ouders/verzorgers op hogere leeftijd de zorgvraag wordt geeffectueerd. Het zou daarom interessant zijn om juist wel naar de demografische achtergronden te kijken van de menen die zorg voor de eerste keer aanvragen of juist meer zorg vragen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.