Verbeterprogramma Palliatieve Zorg leidt nog steeds tot vooruitgang

Geruime tijd na afronding van het Verbeterprogramma Palliatieve Zorg van ZonMw is de meerwaarde van het project nog steeds merkbaar. Patiënten krijgen vaker de benodigde zorg en zorgverleners werken beter samen, blijkt uit onderzoek van Nivel.

Tevens wordt er onder meer beter gekeken naar de fysieke, psychische, sociale en spirituele behoeften van de patiënten en naasten.

‘Goede Voorbeelden’

In 2011 is in opdracht van het ministerie van VWS, het landelijke ZonMw Verbeterprogramma Palliatieve Zorg van start gegaan. Het programma had als doel om de kwaliteit van de palliatieve zorg te verbeteren. Verspreid over het hele land werden in de loop van de volgende vier jaren 76 verbeterprojecten uitgevoerd. Tijdens een verbeterproject, dat een formele looptijd had van één jaar, gingen zorgverleners aan de slag met een ‘Goed Voorbeeld’. Dit zijn bestaande werkwijzen, instrumenten of methoden die

0
173

Wilt u onbeperkt toegang tot de Zorgvisie Rapporten?

De Zorgvisie rapporten zijn exclusief voor onze Zorgvisie Compleet abonnees. Wilt u ook alle rapporten kunnen lezen? Meld u aan voor een Zorgvisie Compleet abonnement.

Heeft u al een Zorgvisie Compleet abonnement? Log dan hier in

Rapport informatie

Rapport naam:
Van implementeren naar borgen
Sector:
Overig
Soort:
Onderzoek / Wetenschap
Afkomst:
Nivel
Auteur:
Veer, A. de, Voss, H., Fleuren, M., Francke, A.
Aantal pagina’s:
36
Verschijningsdatum:
22 november 2018
Samenvatting:

Het Verbeterprogramma Palliatieve Zorg van ZonMw heeft zorgorganisaties tussen 2012 en 2016 gestimuleerd om hun palliatieve zorg een jaar lang te verbeteren. Ruim 1 tot 5,5 jaar na de afronding van de projecten is de meerwaarde in de zorg nog steeds merkbaar. Patiënten krijgen vaker de benodigde zorg en zorgverleners werken beter samen, blijkt uit een peiling medio 2018 door het Nivel. Voor het onderzoek zijn projectleiders en andere contactpersonen van de verbeterprojecten ondervraagd. Van 63 projecten hebben de contactpersonen gerespondeerd, dit komt neer op een respons van 83 procent.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.