Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zes strategieën voor borging van innovaties in de palliatieve zorg

Het blijft vaak een uitdaging om innovaties in de palliatieve zorg in stand te houden. Daarom is het van het grootste belang om het managementteam vanaf het begin bij implementatieprojecten te betrekken, stellen onderzoekers van het Nivel.
RAPPORT

Het onderzoek laat zien dat

Premium

Wilt u dit rapport lezen?

Onze rapportendatabank is alleen beschikbaar voor Zorgvisie compleet-abonnees. Met een Zorgvisie compact (online) of een proefabonnement is de databank niet beschikbaar. Bij uw compleet abonnement krijgt u:


  • Toegang tot alle artikelen
  • Elke maand een Zorgvisie of Zorgvisie tech magazine
  • Toegang tot de 100+ rapporten uit de rapportendatabank

Al abonnee? Log dan in

Rapport informatie

Rapport naam:
Sustainment of innovations in palliative care: a survey on lessons learned from a nationwide quality improvement programme
Sector:
Ziekenhuis
Soort:
Advies
Afkomst:
Nivel
Auteur:
Anke JE. de Veer, Margot AH. Fleuren, Hille Voss, Anneke L. Francke
Aantal pagina’s :
17
Verschijningsdatum:
18 augustus 2020
Samenvatting:

Het meeste onderzoek naar innovaties is gericht op factoren en strategieën die van invloed zijn op implementatie op korte termijn, schrijven de onderzoekers. Volgens hen is er minder bekend over factoren die verband houden met de lange termijn van de implementatie. Onderzoekers van het Nivel stelden de strategische tips samen op basis van informatie uit 76 implementaties die vielen onder het landelijke ZonMw Verbeterprogramma Palliatieve Zorg.

Belemmeringen

Het merendeel van de projecten vond plaats in thuiszorg, huisartspraktijken en / of verpleeghuizen. Zo’n 60 procent van de innovaties werd duurzaam geïmplementeerd. In driekwart van de projecten werden belemmeringen en facilitatoren aangetroffen die betrekking hadden op kenmerken van de zorgorganisaties, zoals personeelsverloop en bekrachtiging van het project door het management.

Soorten innovaties

De meest ingevoerde innovaties zijn: signalering in de palliatieve fase (een methode voor identificeren van symptomen en problemen), PaTz (een samenwerkingsvorm tussen huisartsen en wijkverpleegkundigen in de palliatieve zorg), de Zorgconsulent Palliatieve Fase (een consulent die andere zorgverleners adviseert over palliatieve zorg), en de Inspiratiecyclus STEM (voor betere communicatie met patiënten over het naderende overlijden en de zorgbehoeften aan het einde van het leven).

Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met V&VN, Amsterdam UMC, VU Amsterdam, Public Health Research Institute (APH) en Expertise Center for Palliative Care Amsterdam.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.