Home Zoek

Rapporten

Geef een zoekterm op ( 172 resultaten )

Verfijn zoekresultaten
ActiZ

Rapport: ActiZ bezorgd over uitgaven ouderenzorg: 9 miljard extra

De ouderenzorg moet veranderen, vindt ActiZ. Een economisch onderzoek dat de brancheorganisatie liet uitvoeren door strategisch adviesbureau SiRM bevestigt dat. ‘We verwachten ruim 9 miljard euro aan extra uitgaven aan ouderenzorg in 2030’, staat geschreven in het ‘Sectorbeeld ouderenzorg naar 2030-2040’.

Hoe je cliënten gezond en inzetbaar houdt binnen het arbeidsproces

Cliënten zijn vaak op zoek naar manieren om zichzelf gezond en inzetbaar te houden binnen het arbeidsproces. Wat we echter nog niet weten, is hoe ze dat precies doen. Deze manieren, binnen dit onderzoek samengevat als ‘zelfonderzoek’, zijn een uiting van de bredere ontwikkeling van Citizen Science. Hiermee wordt de bijdrage die burgers leven aan […]
Kaljouw

NZa-bestuurder Kaljouw: ‘We moeten misschien opnieuw naar de bekostiging kijken’

‘Op papier is de wil van alle partijen groot om de zorg te veranderen, maar de praktijk is weerbarstig.’ Dat schrijft Marian Kaljouw, voorzitter van de raad van bestuur van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), in het rapport Stand van de zorg 2019. Daarom scherpt de NZa haar beleid aan in alle sectoren.

‘Professionals herkennen onvoldoende of cliënten een LVB hebben’

(Zorg)professionals herkennen onvoldoende of hun cliënten een licht verstandelijke beperking (LVB) hebben. Ook schatten zij dit te vaak verkeerd in, en weten ze niet hoe er in het geval van een LVB effectief gecommuniceerd en gehandeld moet worden. Dat blijkt uit het interdepartementaal beleidsonderzoek ‘Mensen met een licht verstandelijke beperking’, onlangs gepubliceerd door het ministerie van Financiën.
Administratieve belasting

Berenschot: regeldruk in de langdurige zorg stijgt fors

Zorgprofessionals in de langdurige zorg besteden gemiddeld 35 procent aan administratieve taken. Dit betekent een stijging van 4 procent ten opzichte van vorig jaar, en zelfs tien procent meer dan in 2016-2017. Bovenstaande blijkt uit onderzoek van adviesbureau Berenschot.

De Jonge wil met ‘blanco bedden’ tekort eerstelijnsverblijf oplossen

Veel ziekenhuisbedden worden bezet gehouden door ouderen die wachten op een plek in het verzorgingshuis. Minister Hugo de Jonge van VWS denkt een oplossing te vinden in het makkelijker maken van de financiering voor ongelabelde bedden in het eerstelijnsverblijf, een kortdurend verblijf in een zorginstelling. Dat laat hij weten in een debat over het actieprogramma Langer Thuis.

Technologische industrie wil mee onderhandelen over zorg

De technologische industrie heeft oplossingen voor de problemen van de zorgsector in huis en wil meepraten over het beleid in de zorg. Dat meldt FME, ondernemersorganisatie voor de technologische industrie. De organisatie stelde de zorgagenda 'Betere zorg door technologie' op en presenteerde deze afgelopen maandag aan minister Bruins voor Medische Zorg.

Vooral gezonde hoogopgeleiden staan open voor digitale zorg

Onbekend maakt onbemind, dat geldt ook voor zorg op afstand, die los staat van reguliere zorg. Uit een onderzoek dat marktonderzoeksbureau Markteffect deed in opdracht van Medicinfo blijkt dat toch bijna twee op de vijf respondenten open staat om zorg op afstand te gebruiken. Dat zijn vooral gezonde hoogopgeleiden.

‘Grote financiële verschillen tussen sectoren in zorg’

De financiële situatie van zorginstellingen in de verpleging en verzorging, geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en ziekenhuiszorg werden door Finance Ideas geanalyseerd voor de Zorgrating Benchmark financiële prestaties zorginstellingen. Alle sectoren laten gemiddeld een financiële verbetering zien ten opzichte van vorig jaar. Dat wil niet zeggen dat het in alle sectoren goed gaat op financieel gebied: de geestelijke gezondheidszorg 'blijft financieel zorgelijk'. 

SiRM: ‘Erken dat besturen een vak is’

Erken dat besturen een vak is en dat daarbij een duidelijk mandaat hoort. Beschouw het als een waardevol onderdeel van de mogelijke loopbaan van een medisch specialist, niet als corvee. Dat is onder meer nodig om gelijkgerichtheid in de context van de juiste zorg op de juiste plek te bewerkstelligen, stelt Strategies in Regulated Markets (SiRM) in een recent onderzoeksrapport. Naast aandacht hebben voor de professie van bestuurders, worden ook zes andere aanbevelingen gedaan.

Verfijn de zoekresultaten