Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Reactie Jet Bussemaker en Aad Koster op NMa-boetes

Twee nieuwe rapporten van de NMa hangen in de lucht en ambtenaren in dienst van de marktautoriteit onderzoeken nog tientallen andere thuiszorgaanbieders. Het eerste boetebesluit van de NMa in de zorgsector slaat in als een bom. Niet alleen zorgaanbieders, ook politici zijn boos over de boetes. En dan met name over de hoogte van de boetes.

Tijdens het debat over het boetebesluit kreeg staatssecretaris Bussemaker de vraag of het toezicht in de zorg niet misloopt. Zijn er niet te veel toezichthouders die elkaar in de weg zitten? Bussemaker beloofde hierop te inventariseren welke problemen er zijn met overlappende beleidsterreinen van toezichthouders. Maar voor ze conclusies trekt, wil ze de uitspraak in het beroep tegen het boetebesluit afwachten.

ActiZ-directeur Aad Koster wil niet op de uitspraak wachten. “De thuiszorgaanbieders krijgen verschillende, conflicterende opdrachten. De zorginkopers, gemeenten en zorgkantoren moedigen samenwerking en ketenzorg aan en belonen daarvoor. Bij de uitvoering van die opdracht van de ene overheid, zijn ze in overtreding volgens de regels van de andere overheid.” Aan deze ‘pijnlijke spagaat’ moet volgens Koster een einde komen. ActiZ heeft er een gespecialiseerd onderzoeksteam op gezet. Dat komt met een onafhankelijk onderzoek naar de effecten van samenwerking voor de cliënt. Het mag niet meer zo zijn dat wat voor ketenzorg doorgaat bij zorgaanbieders, wordt beoordeeld als kartelvorming door de NMa. “Wij zijn met de NMa in gesprek over de grijze gebieden. We zullen duidelijk naar buiten brengen wat daar uit komt Want het is nu niet helder wat wel en niet mag bij samenwerking tussen gelijkwaardige zorginstellingen.”

Koster denkt overigens nog steeds dat de opgelegde boetes niet nodig waren. “Wat ik niet begrijp, is dat de NMa ons beschouwt als volledige markt, de NZa als gereguleerde markt en staatssecretaris Bussemaker onlangs nog verklaarde geen marktwerking in de zorg te willen.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.