Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Rechter: Alfahulp zelfde ziekterechten als vaste werknemer

Het Gerechtshof in Arnhem heeft bepaald dat een alfahulp, die via bemiddeling van een zorginstelling werkte, dezelfde uitkering bij ziekte krijgt als een werknemer in loondienst. Abvakabo FNV legt de uitspraak uit als het einde van de alfahulpconstructie. Volgens brancheorganisatie ActiZ gaat het om een specifieke situatie, waarin de relatie tussen thuiszorgorganisatie en alfahulp verder gaat dan bemiddeling.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Rechter: Alfahulp zelfde ziekterechten als vaste werknemer
Foto: ANP - Koen Suyk

De uitspraak van het Gerechtshof in Arnhem schrapt een uitspraak van de kantonrechter in Harderwijk uit 2012 over een alfahulp, die langer dan zes weken ziektegeld eiste van de bemiddelende zorginstelling. Dat schrijft vakblad Zorg en Welzijn. De kantonrechter oordeelde dat er geen sprake was van een arbeidsovereenkomst tussen de alfahulp en de thuiszorginstelling. Het gerechtshof in Arnhem is nu van mening dat die arbeidsrelatie er in dit geval wel degelijk was. Dat zou een precedent kunnen scheppen voor thuiszorginstellingen, die alfahulpen bemiddelen naar particuliere cliënten.

Schijnconstructies

Volgens vakbond Abvakabo FNV houdt de uitspraak in dat ‘schijnconstructies tussen alfahulpen en

1
28

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.