Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Rechter: CZ mag eigen criteria opstellen

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Zorgverzekeraar CZ mag eigen criteria opstellen om zorg in te kopen en hoeft geen schade te betalen aan het Bethesda Ziekenhuis en het Scheper Ziekenhuis. Dat heeft de rechtbank van Breda bepaald.
Rechter: CZ mag eigen criteria opstellen

De rechtzaak was aangespannen door de Drentse zorggroep Leveste Middenveld, waartoe het Scheper Ziekenhuis en het Bethesda Ziekenhuis behoren. De ziekenhuizen zijn het niet eens met de lijst waarmee CZ borstkankerzorg inkoopt. Ze vallen respectievelijk in de categorieën 3 (kan beter) en 4 (onvoldoende) van CZ.

Rechter: wel wetenschappelijke basis

De ziekenhuizen stellen dat CZ geen wetenschappelijke basis heeft voor de criteria die de zorgverzekeraar hanteert bij de inkoop van borstkankerzorg. Maar de rechter oordeelt anders. Het dominante criterium is het aantal operaties. CZ eist dat ziekenhuizen minimaal 150 operaties moeten doen op basis van een resolutie van het Europese Parlement. De rechter oordeelt dat daar wel degelijk wetenschappelijke studies aan ten grondslag liggen.

Criteria objectief en controleerbaar

De rechter vindt verder dat het volume-criterium objectief is, omdat dit is gebaseerd op meetbare en door de ziekenhuizen controleerbare cijfers. Bovendien voldoet het CZ-beleid aan de eis van transparantie, omdat in het verantwoordingsdocument van de zorgverzekeraar is terug te vinden hoe de scores van ziekenhuizen zijn gewogen.

Geen schadevergoeding

CZ hoeft ook geen schadevergoeding te betalen. De ziekenhuizen hadden een ton geëist. Ze zeggen dat ze imagoschade hebben geleden doordat CZ hen associeerde met slechte zorg en hoge mortaliteit. Maar de rechter vindt dat de ziekenhuizen onvoldoende hebben onderbouwd dat ze schade hebben geleden. CZ is blij met de uitspraak, omdat die zorgverzekeraars in staat stelt om goede zorg in te kopen. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Meer nieuws

Ziekenhuizen in actie tegen werkwijze CZ

‘CZ toont moed met borstkankerlijst’

CZ mag borstkankerlijst publiceren

2 REACTIES

  1. De ziekenhuizen hebben geen schade geleden, dus ook niet de patienten die ze wel of niet geopereerd hebben.
    Ik weet niet wat voor europese (politieke) uitspraak ten grondslag ligt aan het besluit/initiatief van CZ maar het lijkt mij heel merkwaardig dat die op dit specifieke terrein al wet- en regelgeving heeft, het zal wel iets algemeens zijn dat verzekeraars mogen selecteren etc.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.