Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Rechter fluit NZa terug over SOS-arts

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) moet opnieuw naar het besluit kijken om geen tarief toe te kennen aan de SOS-arts. Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) bepaald in een zaak die was aangespannen door de SOS-arts.
Rechter fluit NZa terug over SOS-arts

De SOS-arts is een dienst naar Frans voorbeeld (sos-médecins) waarbij iedereen 24 uur per dag en zeven dagen in de week een huisarts voor een visite kan oproepen. Daarbij moet de burger wel zelf een eigen bijdrage betalen. De NZa weigert de Sos-arts echter een tarief te geven. Tegen die beslissing tekende de SOS-arts bezwaar aan.

NZa: Sos-arts bedreigt huisartsenzorg

De NZa heeft de rechter gewezen op een aantal gevaren. Zo zouden SOS-artsen mogelijk te snel doorverwijzen naar de tweede lijn. Ook zou het nieuwe tarief de poortwachtersrol van de huisarts bedreigen. Daarnaast bestaat het gevaar dat reguliere huisartsen ook met de nieuwe dienst aan de haal zouden gaan. Verder zou de SOS-arts ten koste gaan van de acute en incidentele huisartsenzorg. Alles bij elkaar zou de komst van de SOS-arts volgens de NZa onzekere en mogelijk ongewenste effecten hebben op het bestaande systeem van huisartsenzorg.

Rechter: onderbouwing is onvoldoende

Maar de rechter vindt dat de NZa deze bezwaren beter had moeten onderbouwen. Zo is het onzeker of de effecten zich ook echt zullen manifesteren en in welke omvang. De NZa moet opnieuw naar het bezwaar van de SOS-arts kijken en daar de uitspraak bij betrekken.

Tegenwerking SOS-arts

Initiatiefnemer Arnold Verhoeven viert de uitspraak als een overwinning. “Na bijna vier jaar van moeizame strijd heeft SOS-arts zijn eerste grote succes behaald. Mede door de weigering een tarief af te geven blokkeerde de NZa jarenlang de start van SOS-arts.” Daarnaast stuitte Verhoeven naar eigen zeggen op tegenwerking van belangenorganisaties en zorgverzekeraars, met uitzondering van Stad Holland. Die verzekeraar is bereid een gedeelte van het bezoek van een SOS-arts in de basisverzekering te vergoeden. Verhoeven wil dat andere verzekeraars dat ook doen.

Bedrijvenvariant SOS-arts

In afwachting van zijn uiteindelijke doel is Verhoeven een bedrijvenvariant van de SOS-arts gestart met de Arbodienst Maetis als eerste klant. Daardoor kan een aantal van de ruim 300 bij SOS-arts aangemelde huisartsen alvast aan het werk. Verhoeven verbaast zich erover dat SOS-artsen wel voor bedrijven maar niet voor particulieren mogen werken. “Prioriteit blijft om SOS-artsen voor elke burger beschikbaar te stellen en dat is met deze uitspraak een stuk dichterbij gekomen. Daarbij nemen de zorgverzekeraars een sleutelpositie in.” Verhoeven is met enkele verzekeraars in onderhandeling. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

SOS-arts eist schadevergoeding van NZa

Voorlopig geen NZa-tarief voor SOS-arts

SOS-arts klaagt NZa aan

SOS-arts: ‘NHV reageert uit broodnijd’

Zorgmanager van het Jaar 2011

Registreer u voor het congres Zorgmanager van het Jaar 2011 op 7 april. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.

1 REACTIE

  1. Nederland op z’n smalst. Zelfs een NZa gaat Wilderiaans voor de rechter argumenteren op basis van politiek gekleurde uitroepen, i.p.v. feitelijke onderbouwing van ingenomen standpunten. Waar ontleent NZa (met kleine a!)haar Autoriteit aan om een marktontwikkeling, waarin de roep naar kwaliteit van de patient wordt gehoord, te frustreren. Als ware Autoriteit zou zij dienstbaar moeten zijn aan voor de patient positieve ontwikkelingen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.