Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Rechter: ‘Huisarts mag te hard rijden’

Mark van Dorresteijn
Een huisarts uit het Drentse Emmer-Compascuum hoeft een boete voor een snelheidsovertreding niet te betalen. Dat heeft de kantonrechter in Emmen bepaald.
Rechter: 'Huisarts mag te hard rijden'

De arts reed in maart met een snelheid van 76 kilometer per uur op een weg waar hij maximaal 50 km per uur mocht om snel bij een spoedgeval te zijn. Hij werd geflitst en kreeg een boete van 146 euro. De arts vindt dat huisartsen in een personenauto te hard mogen rijden als ze snel bij een patiënt moeten zijn. De rechter oordeelde dat de arts in dit geval te hard mocht rijden, omdat dat gebeurde op een plek waar de verkeerssituatie overzichtelijk is. Ook bracht de arts geen andere weggebruikers in gevaar.

Aankaarten bij de politiek

“Ik ben blij met de uitspraak”, reageert de arts. “Maar ik had de rechter ook gevraagd uitspraak te doen in welke situaties een huisarts over het algemeen wel te hard mag rijden. Zodat deze situaties in de toekomst voorkomen kunnen worden. Daar heeft hij helaas niks over gezegd.” De huisarts wil de kwestie nu bij de politiek aankaarten. Volgens hem krijgen veel huisartsen te maken met boetes als ze een spoedgeval hebben. “Zij betalen deze meestal, omdat ze geen zin hebben in extra stress als ze de bekeuringen moeten aanvechten.”

Doorgaans geseponeerd

Een woordvoerder van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) zegt dat jaarlijks slechts enkele huisartsen zich melden nadat ze zijn beboet wegens te hard rijden. “Als een huisarts staande wordt gehouden en hij kan uitleggen waarom hij te hard reed, is er van de kant van de politie doorgaans begrip”, zegt de woordvoerder, “En als een arts wordt geflitst, wordt de zaak doorgaans geseponeerd.” In bepaalde delen van het land, waaronder Zeeland, bestond tot voor enkele jaren wel een regeling tussen huisartsen en het Openbaar Ministerie (OM), aldus de LHV. Maar daar is het OM later zelf op teruggekomen. Volgens de LHV is het niet nodig om aan te dringen op een beleidswijziging. “Het OM is bang dat de sluizen dan onbedoeld te ver opengaan. Daar hebben wij begrip voor.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Huisarts mag ongevraagd afslankadvies geven

Huisarts gebruikt iPad voor visites

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.