Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rechter verplicht MediRisk tot onderhandeling Ruwaard

Verzekeraar MediRisk moet alsnog met de curatoren van het voormalige Ruwaard van Putten Ziekenhuis (RPZ) onderhandelen. Dat heeft de voorzieningenrechter in Utrecht woensdag bepaald in het kort geding dat de curatoren tegen de ziekenhuisverzekeraar hadden aangespannen.
Rechter verplicht MediRisk tot onderhandeling Ruwaard

De curatoren van het failliete Ruwaard van Putten Ziekenhuis spande vorige maand een kort geding aan tegen MediRisk, de aansprakelijkheidsverzekeraar van het voormalige ziekenhuis. Volgens de curatoren wil MediRisk claims van patiënten uit de periode voor het faillissement niet in behandeling nemen. En dat is onterecht, vinden ze.

Dekking

Uit het vonnis blijkt dat de rechter de vordering van de curatoren dat er sprake zou zijn van een doorlopende verzekeringsdekking, heeft afgewezen. De dekking is conform polis en afspraak met de curatoren geëindigd per 1 juli 2013. Wel is de rechter vanuit patiëntenbelang van oordeel dat MediRisk en de curatoren moeten onderhandelen over een zogenaamde uitloopdekking. Dat betreft een verzekeringsdekking voor claims die na beëindiging van de verzekering worden gemeld. Anders dan de curatoren hebben betoogd, is de rechter van mening dat daarvoor premie moet worden betaald. Uit het vonnis blijkt bovendien dat daarbij rekening mag worden gehouden met specifiek risicoverhogende omstandigheden zoals die toen in het Ruwaard van Putten ziekenhuis golden.

Uitloopdekking

Marjoleine van der Zwan, directeur MediRisk, zegt hierover: ‘We moeten het vonnis nog bespreken met onze jurist, maar het lijkt mij dat hiermee tegemoet wordt gekomen aan enerzijds de belangen van de patiënten en anderzijds aan de belangen van de verzekeraar als Onderlinge Waarborgmaatschappij van ziekenhuizen. Zoals door ons al eerder aangegeven zal de premie voor de uitloopdekking moeten worden gedragen door de curatoren en daar hoort het ook thuis.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.