Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rechtszaak om misleidende medische apps

In New York heeft procureur-generaal Eric T. Schneiderman vorige week drie ontwikkelaars met succes aangeklaagd die met hun medische apps gebruikers hebben misleid. Dat meldt vakblad ICT&Health.
RechterThinkstockPhotos400.jpg

Mobiele apps die pretenderen hartslag of bloeddruk te meten of apps die stellen bepaalde aandoeningen te kunnen verhelpen, hebben in Amerika niet langer vrij spel. De staat New York klaagde vrijdag drie ontwikkelaars met succes aan die met hun apps gebruikers zouden hebben misleid en bovendien weinig zorgvuldig met medische data zijn omgegaan. Het gaat om de apps Runtastic van Adidas, MIT Media Lab’s spinoff Cardiio, en “My Baby’s Beat” van Matis. Volgens de aanklagers claimden de ontwikkelaars het hartritme te kunnen meten op enkel op basis van de camera en de microfoon van de smartphones en enkele algoritmen.

Boete
De ontwikkelaars werden veroordeeld tot een totale boete van 30,000 dollar. Tevens dienden zij hun wijze van adverteren aan te passen en hun privacy statement transparanter te maken, aldus ICT&Health. Hoewel de boete relatief laag is, schept de zaak wellicht een precedent voor meer regulering van apps die momenteel geen of nauwelijks medische gevalideerd zijn. In totaal zou het gaan om meer dan 150,000 apps.

Misleiding
Procureur-generaal Schneiderman: ‘Mobiele gezondheid apps kunnen consumenten helpen als ze werken zoals deze worden gepresenteerd, maak geen misleidende beweringen en bescherm vertrouwelijke gebruikersgegevens. Echter mijn kantoor zal niet aarzelen actie te ondernemen tegen ontwikkelaars die ongegrond informatie verspreiden die zowel bedrieglijke als potentieel schadelijk zijn voor consumenten.’

Varianten van apps
Vorig jaar maakte de Amerikaanse gezondheidsorganisatie Food and Drug Administration (FDA) een onderverdeling in medische apps. Tot de eerste klasse behoren de apps die bijvoorbeeld op basis van foto’s of monsters analyses kunnen maken. Deze dienen door de FDA te worden goedgekeurd. Daarnaast zijn er de wellness-apps die niet langs de FDA hoeven. Een derde categorie is een grijs gebied, apps waarvan de functies wel degelijks medisch zijn, maar zichzelf zo niet positioneren.

Dossier Apps
Zorgverleners en patiënten maken steeds vaker gebruik van medische apps op hun smartphone of tablet. Apps maken zorgregistratie en zelfmanagement eenvoudiger. Apps zijn er voor alle platformen: Android, Windows en iOS. Toch werken zorgverleners opvallend vaker met de iPhone of iPad in hun werk.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.