Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rechtszaak tegen zorgstichting Vivence

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
De Rotterdamse oud-directeur Darryl N. van zorgstichting Vivence (ZSV) staat de komende weken voor de rechtbank. De oud-directeur wordt verdacht van grootschalige fraude met zorggeld. Eerder dit jaar willigde de rechtbank het verzoek van het OM in om de zorginstantie failliet te verklaren nadat zij niet meer aan haar betalingsverplichtingen kon voldoen.
ZGT
Foto: AdobeStock

Volgens het verslag van curator Frank Feenstra is ‘ZSV betrokken bij een grootschalige fraude met zorggelden.’ Bestuurder Darryl N. zou in de periode tussen 2011 tot 2015 zo’n 1,9 miljoen euro hebben gestolen en witgewassen. Daarbij gebruikte hij zorggeld voor luxe auto’s, vakanties en appartementen.  Ook wordt hij verdacht van valsheid in geschrifte en het openbaar maken van valse jaarrekeningen van ZSV.

Fraude

De oud-directeur opereerde daarbij volgens het Openbaar Ministerie niet alleen. Naast N. zitten zijn vriendin, accountant en drie anderen op het verdachtenbankje. Volgens het OM heeft N. vanaf zijn eerste bestuursjaar in 2011 gesjoemeld met cijfers en keerde hij zichzelf een hoger salaris uit dan op de jaarrekening vermeld stond. De instelling declareerde ook meer zorg dan daadwerkelijk geleverd werd. ZSV leverde aan ongeveer 78 cliënten met een licht verstandelijke beperking zorg in Amsterdam, Deventer en Rotterdam.

 

Vivence

Op 6 februari 2017 werd Vivence failliet verklaard nadat zij niet meer in staat was om haar rekeningen te betalen. De curator eist 2,1 miljoen euro van de verdachten terug. Door de faillissementsverklaring dreigden de 78 bewoners op straat gezet te worden.

ZSV was naast verhuurder aan de patiënten ook huurder. Door het faillissement dreigden hoofdverhuurders de cliënten uit hun woning te zetten wegens betalingsachterstanden. Enkele bewoners zijn op straat gezet en moesten op zoek naar een andere zorgaanbieder. Door middel van overleg tussen curator Feenstra, de verhuurders en begeleiders konden meer uitzettingen worden voorkomen of zochten zij naar een nieuwe zorgaanbieder en onderkomen voor de cliënt.

Doorstart

Zelf heeft een deel de cliënten van ZSV nu een andere zorgaanbieder en zijn zij verhuisd. De overgebleven veertig bewoners zijn overgedragen aan JoVoZorg B.V. Zij bieden als doorstarter nu zorg en huisvesting. ‘JoVoZorg B.V. heeft daarmee de cliëntenportefeuille, de goodwill en de woninginventaris in de woningen van de cliënten verkregen’, aldus Veenstra.

De rechtszaak tegen de verdachten gaat verder op 17, 20 en 22 november en 4 december. Naar verwachting wordt de strafeis tegen Darryl N. morgen bekend gemaakt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.