Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Regeldruk mantelzorgers kost 900 miljoen

Redacteur Zorgvisie
Niet alleen professionals in de zorg, maar ook mantelzorgers hebben last van een te hoge regeldruk. Dat concludeert Mezzo, de belangenvereniging voor mantelzorgers op basis van onderzoek.
MantelzorgRegeldruk-Fotolia-400.jpg
Foto: Fotolia.

Gemiddeld zijn mantelzorgers drie uur per week bezig met taken die niet met de zorg zelf te maken hebben, blijkt uit onderzoek van het Nationaal Mantelzorgpanel. Voor bijna de helft van de mantelzorgers zijn deze taken lastig, ze hebben moeite met het uitvoeren van de administratie en andere regeltaken.

Jaarlijks 900 miljoen
Mezzo heeft de uren die mantelzorgers aan de administratie besteden omgerekend in geld en komt tot de conclusie dat de regeldruk jaarlijks 900 miljoen euro kost. Liesbeth Hoogendijk, directeur Mezzo: ´We weten al heel lang dat ´regeldrukte´ een grote ergernis is van mantelzorgers. Deze cijfers tonen aan dat te veel tijd én geld mee is gemoeid. Als we meer voor elkaar zorgen moeten we faciliteren dat het mantelzorgers zo makkelijk mogelijk wordt gemaakt.´

Risico’s regeldruk
Te veel regeldruk brengt volgens Mezzo ook regeldruk met zich mee. Uit het onderzoek blijkt dat de groep die aangeeft problemen te hebben met het uitvoeren van de administratie en andere regeltaken, veel meer overbelasting ervaart dan de groep die er geen moeite mee heeft. Eén op de drie mantelzorgers schakelt uiteindelijk hulp van een ander in bij het afhandelen van deze taken.

Oplossingen van mantelzorgers
De mantelzorgers geven in het onderzoek aan dat ze meer hulp en ondersteuning willen bij de uitvoering van dit soort zaken. Mezzo pleit ervoor om eerst het systeem te veranderen door af te spreken dat alle wetten en regels waar mantelzorgers mee te maken krijgen eerst worden getoetst op ‘mantelzorgvriendelijkheid’. Daarnaast willen ze dat er één plek komt waar mantelzorgers terecht kunnen met alle vragen, klachten en problemen over de zorg voor hun naaste. Hoogendijk: ‘Zolang het systeem nog zo ver af is van ‘administratief gemak en klantvriendelijkheid’ is het aan het huidige kabinet om meer geld uit te trekken om mantelzorgers te ondersteunen bij hun regeltaken.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.